Bakan Eker'den hadisli açıklama: Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Peygamber Efendimiz'in (sas) yemekle ilgili bir hadisini hatırlatarak, “İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (sas), aslından bunun reçetesini bütün insanlık için 1400 sene önce vermiş, 'Acıkmadan...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eker'den hadisli açıklama: Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Peygamber Efendimiz'in (sas) yemekle ilgili bir hadisini hatırlatarak, “İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (sas), aslından bunun reçetesini bütün insanlık için 1400 sene önce vermiş, 'Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız.” dedi.

Ankara Rixos Otel'de yapılan 'Türkiye Çocukları Çağı Şişmanlık Araştırması Sonuçları Toplantısı'na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve davetliler katıldı. İnsanların nimetle, gıdayla modern birey olarak bir imtihan halinde olduğunu dile getiren Eker, “Bana soruyorlar kilonuzu nasıl muhafaza ediyorsunuz diye? Ben diyorum ki nefsin gıdayla imtihanı. Benim sloganım hepsinden yerim, hepsini yemem.” açıklamasında bulundu.

Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hiçbir şeyden mahrum etmem kendimi ama ihtiyacımdan fazlasını yemem. Kaçınılmaz ya irademi, nefisimi disipline edeceğim ya da sağlığımı tehlikeye atacağım. İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (sas) aslından bunun reçetesini bütün insanlık için 1400 sene önce vermiş, 'Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız.' Biz bunu bir uygulayabilsek bir sorun kalmayacak. Bütün mesele yaktığımızdan daha fazla tüketmemiz. İhtiyacımızın sınırını bilmememiz. Bu, kolay bir şey değil. Onun için zaten bu sorun büyüyor.”

‘GIDA MADDELERİ YÖNETMELİĞİNİ ÇIKARDIK’

Gıda katkı maddeleri yönetmeliğini geçen sene çıkardıklarını hatırlatan Bakan Eker, “Haziran ayında bunlara ait düzenlemeler geldi. Tuz ve şeker kullanımına ait bir takım düzenlemeler yapıldı. Şimdi Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz. Salça, bütün yemeklerde kullanılıyor, bunlarda tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği yüzde 64 azalıyor. Peynirde ve Fermente zeytinlerde tuz miktarını azaltıyoruz. Meyve sularına ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz. Hale litrede 150 gram (GR) şeker kullanılıyor.” diye bilgi verdi.

Eker, hiçbir şeyin sağlıkla alınan sağlıklı bir nefes kadar değerli olmadığına işaret ederek, “Hiçbir şey sağlıklı bir yerden bir yere yürüdüğünüzde size verdiği lezzeti başka hiçbir şey veremez. Çocuklar evin kültürünü alıyor. Anne baba ne yer ne içerse çocuk da örnek olarak onu alacak.” diye belirtti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da “Bir Müslümanın tarifi 'örnek insandır' ise bir çocuğun da en önemli örnek anne, baba, öğretmen, onu yetiştiren büyükleridir. Çocuğu en çok etkileyen nedir. Bir akşam misafirliğe gittiklerinde bana koşarak geldi. Parmaklarının arasında kalem sigara, şaşırdım. Bu ne? Dede sigara içiyorum dedi. Nereden gördün diye sordum. Misafirliğe gidince amcadan gördüm.” diye örnek verdi.

‘CAN BOĞAZDAN GELİRSE CAN BOĞAZDAN ÇIKAR’

Bakan Müezzinoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim toplumsal ve kültürel değişimin öncülüğünü yapmamız lazım. Bunun topluma mal edilmesi lazım. Yani 77 milyon şunu verecek veya insanlık şu algıyı yerleştirmemiz lazım. Ben birey olarak sağlıklı olarak yaşayabilmem için yapmam gerekenler nedir? Onu iyi bilmesi lazım. Yoksa annelerin dediği gibi can boğadan gelir, hadi ye bakalım. Can boğazdan da çıkar. Can boğazdan gelir kısmını ısrarla inatla yoğun bir şekilde söylerken, can boğazdan çıkar kısmını hiç telaffuz etmiyorsa sen iki canlısın yemen lazım. Peki iki canlısın senin yürümen lazım, iki canlısın senin hareket etmen lazım. Bunun yalnız beslenme ile yerine gelebileceğini yeni bir yanlışlığa, yanlışlığı büyütmenin ötesinde hiçbir faydası yok. Bu tür hadiselerde can boğazdan da çıkar. Can boğazdansa, giden her hadiseyi ölçmemiz lazım.” Bakanların konuşması esnasında çocukluk fotoğrafları gösterildi.

CİHAN

Yorumlar