Bakan Çelik: Alimlerin, şairlerin yaptığı işler daha kalıcıdır

12 Şubat Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, programın öğleden sonraki bölümünde şehrin tarihi ve kültürel yerlerinde incelemelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: Alimlerin, şairlerin yaptığı işler daha kalıcıdır

12 Şubat Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, programın öğleden sonraki bölümünde şehrin tarihi ve kültürel yerlerinde incelemelerde bulundu. Valilik ve Belediye Başkanlığı ziyaretinin ardından Germenicia Antik Kent Mozaik alanında incelemelerde bulunan Bakan Çelik, daha sonra edebiyat dünyasına ışık tutan Kahramanmaraşlı şairlerin hayatını konu alan ‘Yedi Güzel Adam’ dizisinin çekimlerinin yapılacağı tarihi izci evini ziyaret etti. Dizi yönetmeniyle bir süre sohbet Çelik, ilmi ve edebi şahsiyetlerin önemine değindi.

    Çelik, “En azından kendi adıma; bizim yaptığımız iş bir memleketin 5 yılın, 10 yılın, 50 yılını idare etmektir. Kalıcı eser kalırsa kalır, ama ilmi ve edebi şahsiyetlerin yaptığı iş o kentin o memleketin ruhunu, kimliğine imza atar. Alimlerin, şairlerin yaptığı işler daha kalıcıdır, daha büyüktür. O sebeple Atatürk’te ‘cumhuriyetin temeli kültürdür’ demiştir.” dedi.

    Kahramanmaraş’taki yöneticilerin bu kıymetin farkında olduğunu aktaran Çelik şöyle konuştu: “Maraş’ın bütün yöneticileri, siyasileri, sivil toplum örgütleri ilmi şahsiyetlerine yada edebi şahsiyetlerinin hayatı üzerine titizleniyorlar. Buna çok büyük kıymet veriyorlar. Geçmişten itibaren hep şöyledir. Tarihler bunun üzerine yazılır; tarihler resmi tarih olduğu için siyasiler üzerinden yazılır, kahramanlar üzerinden yazılır, devlet adamları üzerinden yazılır, askerler üzerinden yazılır. Ama şehre ruhunu ve kimliğini veren ilmi ve edebi şahsiyetleridir. Onlar üzerinden pek tarih yazılmaz. Maraş ne kadar istisnai bir şehir buradan anlayın. Kahramanlarından daha da fazla ilmi ve edebi şahsiyetlerine önem veriyor.”

    “GERMENİKA ANTİK KENTİNİN CAZİBE MERKEZİ OLMASI İÇİN ELİMİZDEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”

    2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi'nde kaçak kazı sonucu gün yüzüne çıkan Germenicia Antik Kent Mozaik alanını da inceleyen Bakan Çelik, Germenicia Mozaik alanının cazibe merkezi olması için Kültür Bakanlığı olarak destek verileceğini belirtti.

    Kahramanmaraş’ın kültür kenti olduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti: “Bu alan Maraş’ın sahip olduğu coğrafyanın antik tarihiyle ilgili çok önemli ipuçları veriyor bize. Uzman arkadaşlarımız buranın üzerine titriyorlar. Buradaki projeleri dinledik, bizde kendi elimizdekilere bakacağız. Maraş’ın antik tarihine ışık tutacak çok önemli eserler bunlar. Burası arkeo park olarak koruna bilirse, arkeo park olarak değerlendirilsin. Onun ötesinde mozaiklerin korunması konusunda sıkıntı çıkarsa başka bir alternatif düşünülebilir. Bakanlık olarak Germanicia antik kentini Maraş için bundan sonra yeni bir cazibe merkezi olması bakımından elimizden gelen desteği vereceğiz. Maraş zaten bir kültür kenti. Geçmişte jeopolitik olarak çok önemli bir kavşak noktasıydı. Dulkadiroğlu beyliğinin başkentliğini yaptı. Zaman içerisinde coğrafyada değişiklikler oluyor, devletler, siyasi güç dengeleri değişiyor. Ama bir kentin kültürel kimliği kuvvetliyse o kent bütün bu siyasi değişimlerden, siyasi çatışmalardan kendi kimliğini, bütünlüğünü koruyarak çıkabiliyor. Maraş bu bakımdan mayası sağlam bir kent.”

    Bakan Çelik, incelemelerinin ardından kara yoluyla Adana’ya hareket etti. CİHAN

Yorumlar