Baca gazı atığını gübreye dönüştürülecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Ar-Ge Destek Programı’ kapsamında desteklenen ve Selçuk Üniversitesi Çumra Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen ‘Baca Gazı Arıtımı Atığının Gübre Olarak Kullanılabilirliğinin...

Google Haberlere Abone ol
Baca gazı atığını gübreye dönüştürülecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Ar-Ge Destek Programı’ kapsamında desteklenen ve Selçuk Üniversitesi Çumra Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen ‘Baca Gazı Arıtımı Atığının Gübre Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması ve Geliştirilmesi” projesinin tanıtım toplantısı Konya’nın Çumra ilçesinde gerçekleştirildi.

Çumra MYO konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Selçuk Üniversitesi, Yeditepe, Gaziosmanpaşa, Atatürk Üniversiteleri, Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkezi Araştırma Enstitüsü ile EPTİM Ltd. Şti. ortaklığında hazırlanan proje tanıtıldı. Proje kömür ve petrol gibi, fosil yakıtlarla çalışan başta termik santraller ile benzeri tesislerden kaynaklanan NOx (azot oksit), SOx (kükürt oksit) ve COx (karbon oksit) gibi hava kirleticilerinin baca gazlarından temiz teknoloji kullanarak arıtılması sonucu elde edilen arıtım atığı bitki besin maddesinin kimyasal olarak üretilen diğer gübreler gibi tarımda kullanılabilirliğinin araştırılması yapıldı.

Çumra Meslek Yüksekokul Müdürü ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Fatih Er, üretilen gübre materyalinin tarımsal üretimde kullanılabilme imkanın ortaya konulmasıyla büyük bir potansiyele sahip olacağına değindi. Özellikle sanayi sitelerinde ve şehir merkezlerinde uygulamaya geçilmesiyle elde edilecek gübrenin çok önemli bir yere sahip olacağını aktardı. Doç. Dr. Er “Günümüzde bitkisel üretim için ihtiyaç duyulan mineral gübre üretiminde gerekli olan petrol, doğal gaz gibi enerji girdilerinin kullanımına gerek duymayan, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı yanında çevreye salınan zararlı gazların etkisini bertaraf eden çevre dostu sistem sonucunda üretilen gübre materyalinin tarımsal üretimde kullanılabilme imkanın ortaya konması mevcut sistemin başta sanayi sitelerinde olmak üzere şehir merkezi ve tüm ülke çapında önemli bir çarpan etkisine sahip olacaktır.” dedi.

Doç. Dr. Er, proje sonucu elde edilecek verilerin bitki yetiştiriciliği ve toprak ıslahında kullanımıyla ucuz girdi sağlanacağını, maliyetlerin aşağı çekileceğini ve rekabeti artıracağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ülkemizde sanayi ve ısınma gideri olarak kullanılan fosil atıklarının çıkardığı CO2 miktarı yaklaşık 300-350 milyon ton civarında olup yanma sonucunda atmosfere salınan SO2’te yüzde 98, NO-NOx’te yüzde 70, CO-CO2’te yüzde 70, uçucu organik bileşiklerde yüzde 15, uçucu partiküllerde yüzde 68, bertarafta kullanılan enerjide yüzde 20, arıtım atığının bertaraf edilmesi için gerekli maliyette yüzde 100 ve koku gideriminde yüzde 100 giderim sağlamakta olup, mevcut teknolojiye göre yüzde 45 daha fazla arıtım sağlayabilmektedir.” CİHAN

Yorumlar