Aydın'da kovanlarda ki arıların üçte biri öldü

Aydın’da sebebi henüz belli olamayan sebeplerden dolayı bazı bölgelerde arı ölümleri başladı.

Google Haberlere Abone ol
Aydın'da kovanlarda ki arıların üçte biri öldü

Aydın’da sebebi henüz belli olamayan sebeplerden dolayı bazı bölgelerde arı ölümleri başladı. Özellikle Sultanhisar, Yenipazar ilçeleri ve çevresinde de meydana gelen arı ölümlerinde kovanlarda bulunan arıların üçte birinin öldüğü belirtildi. Arıların tarım ilaçlarından veya sulama kanallarında yosunla mücadele için atılan ilaçlardan ölmüş olabileceği tahmin ediliyor. Yetkilileri bu konuda bilgilendirdiklerini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, arıcıların mağdur edilmemesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Arı ölümlerinin gerçekleştiği alanlarda yapılan incelemelerde üç gün önce başlayan arı ölümlerinin devam ettiği belirtildi. Arı ölümlerinin sebeplerinin arıların öldükten sonraki hallerinden tespit edilebildiğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Geçen yıl da ilimizde arı ölümleri oldu. Şimdi 3 gündür yine arıcılarımızdan arı ölümleriyle ilgili bilgi almaya başladık. Ölüm olan bölgelerde kovanlardaki arıların üçte biri ölmüş durumda. Bu kovanlarda numuneler alındı. Gerekli tedbirlerin alınması için gerekli girişimlerde bulunduk. Arının ölüm sebebi konusunda net bir sonuç, alınan numunelerin incelenmesiyle ortaya çıkacak. Şu ana kadar edindiğimiz bilgiler arıların zehirlenerek öldüğü yönünde. Bunu zehirlenen arıların bir takım özellikleri var. Dilinin dışarıda, kanadının açık olması gibi. Genç işçi arılarımız ölmüş durumda. Bu zehirlenme ama sebebi kesin belli değil. Bölgemizde zirai mücadele yapılmakta. Su kanallarında yeşil kurutan ve yosun mücadelesi yapılmakta. DSİ’nin kanallarında bu mücadele yapılıyor. O sulardan içen arılarımız da zehirlenmiş olabilir. Tarım ilaçlarında da olabilir. Sonuç araştırmalar neticesinde ortaya çıkacak” dedi.

Arı ölümlerinin araştırılması ve önlenmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Altın, “Arı ölümlerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması için girişimlerde bulunduk. Kovanlarda üçte bir oranında kayıpla karşı karşıyayız. Bal alacağımız, arılarımızın çoğalacağı bir zamanda arıların çoğalmasını beklerken arıların ölmesi arıcılarımızı mağdur etti. Aydın’da birlik üyesi üreticilerimize ait 240 bin kovan var. Kış konaklaması için Aydın ilgi gören bir il olduğu için dışarıdan gelen arıcılarımızla 500 bin kovan üzerinde. Şu anda sadece Sultanhisar ve Yenipazar ilçelerimizde arı ölümleri yaşanıyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar