Aydın'da izinsiz gösteri davası başladı

Aydın’da 17 Aralık operasyonlarının ardından izinsiz gösteri düzenledikleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan CHP İl Gençlik Kolları yöneticilerinin de aralarında bulunduğu...

Google Haberlere Abone ol
Aydın'da izinsiz gösteri davası başladı

Aydın’da 17 Aralık operasyonlarının ardından izinsiz gösteri düzenledikleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılan CHP İl Gençlik Kolları yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 29 kişinin yargılanmasına başlandı. Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtira rağmen dağılmama suçlamasıyla dava açılan İl Gençlik Kolları İl Başkanı Kemal Güneri, Efeler İlçe Gençlik Kolları Başkanı Kemal Öztürk, Efeler İlçe Ana Kademe Yöneticisi Enver Delioğlan ve CHP Parti Eğitmeni Bülent Salih Doğan’ın yanısıra CHP, TKP ve EMEP üyeleriyle bazı üniversite öğrencilerinin de aralarında yer aldığı toplam 29 sanığın yargılanmasına, Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmaya CHP’li gençlerin avukatlığını da yapan İl Başkanı Barkan Kalınomuz ve İl Başkan Yardımcısı Süleyman Bülbül ile diğer avukatlar, davalılar ve davalıların ailelerinden oluşan kalabalık bir grup katıldı.

CHP İl Başkanı Kalınomuz, Aydın Adliyesi girişinde yaptığı açıklamada davaya tepki gösterdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği birçok emsal karara göre bu tür yürüyüşlerin anayasal bir hak olduğunu savunan Kalınomuz, “Benzer etkinlikler, anayasal hak ve özgürlüktür. Biz de bunun yasaya aykırı bir yürüyüş olmadığını iyi biliyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde buna benzer yargılamalar daha önce de yapıldı. Yargılamalar neticesinde birçok insan beraat etti. Burada arkadaşlarımızın da beraat edeceğini tahmin ediyorum. Cumhuriyet savcılığı, yürüyüş sırasında atılan bazı sloganları Başbakan’a hakaret olarak değerlendirmiş. Hakaret kastının oluşabilmesi için suçun manevi unsuru olan kast unsurunun oluşması lazım. Hakaret suçundan ceza alabilmeniz için hakaret etme kastınızın varlığı aranır. Burada arkadaşlarımızın hakaret etme kastı yok, aksine protesto kastı var. Demokratik toplumlarda ve ileri demokrasilerde başbakanlar, bakanlar ve il başkanları protesto edilebiliyor. Toplumsal olaylar içinde atılan sloganlar hakaret kastı içermediği için bir ceza unsuruna yer olmadığını düşünüyorum.” dedi.

Yürüyüşün ardından açılan soruşturma kapsamında daha önce ifade verdiklerini kaydeden İl Gençlik Kolları Başkanı Güneri de yürüyüşün anayasal bir hak olduğunu ve izne tâbi olmadığını söyledi. Bu yürüyüş sırasında yapılan müdahalenin haksız olduğunu öne süren Güneri, “Ne yazık ki başka soruşturmalarla ilgilenmesi gereken adli makamlar, protesto hakkını kullanan insanı baskı altına alıp sindirmeye çalışıyor. Bizler bunlara boğun eğmeyeceğiz. Anayasal hakkımıza karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz, savunmamızı yapacağız. İnanıyorum adalet yerini bulacaktır. Bu dava, ilk olmadığı gibi son da olmayacak. Bizleri susturmak adına yeni davalar gerçekleştirilecektir.” şeklinde konuştu.

Aydın'da 25 Şubat 2014 günü Adnan Menderes Bulvarı’nda düzenlenen yürüyüşe katılanlar hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapmasında ifadelerin tamamlanmasının ardından dava dosyası oluşturulmuştu. CİHAN

Yorumlar