Aydın Tabip Odası Başkanı Ata: Sağlık harcamaları artacak

Sağlıkta 2013 yılını değerlendiren Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, “Sağlık sektöründe dönen paranın arttığı ortamlar, rüşvet ve para döndüğünü, ne kadar para çarkı olduğunu gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol
Aydın Tabip Odası Başkanı Ata: Sağlık harcamaları artacak

Sağlıkta 2013 yılını değerlendiren Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, “Sağlık sektöründe dönen paranın arttığı ortamlar, rüşvet ve para döndüğünü, ne kadar para çarkı olduğunu gösteriyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele 2011 raporunda sektör bakımından projeli olarak yürütülen operasyonlarda, sağlık sektörü birinci sırada yer almaktadır. Organize işlerin yarısı, sağlık sektörü ve yerel yönetimlerle ilgilidir. Sağlıkta para arttıkça bu tür olayların artması da kaçınılmazdır. 2012 yılında 70 milyar dolar sağlık sektöründe dönen para dönmüştür. Önümüzdeki yıllarda bu rakamlar daha da artacaktır. Bunun önüne geçmek ihaleler şeffaf yapılmalı.” dedi.

Dr. Atay, sağlık çalışanlarının sıkıntılarını değerlendirdiği toplantıda şunları kaydetti: “Sağlık çalışanları iş güvencesi, mesleki güvence, gelecek güvencesi, can güvencesi, mesleki bağımsızlık, mesleki etik değerleri yitirmeden iyi hekimlik yapmak, nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyorlar. Şiddet umarız hiç olmaz ama uygulanan sağlık politikaları şiddeti körüklüyor. Sağlık harcamaları artacak, vatandaşlar ceplerinden daha fazla para harcayacaklar. SGK, sağlık hizmeti için temel teminat paketi çerçevesinde sağlık hizmetlerini sunacak. Bu paket dışında kalan sağlık hizmetini almak için tamamlayıcı sigortayı yaptırmak zorunda kalacak. Tamamlayıcı sigorta 2014'te hayata geçecek. Bu ilk üç ay içerisinde olamayabilir ama sonra geçecek. Halkın, sağlık hizmetinden memnun olduğunu söylüyorlar. Burada bir çelişki var. Sağlık hizmeti sunan hekim mutsuz ve umutsuz. Hizmeti alanların mutlu olduğu belirtiliyor.”

Türkiye'de vatandaşların yıllık doktora gitme sayısının son 10 yılda üç katına çıktığını belirten Oda Başkanı Atay, “2002 yılında bir vatandaş, yılda üç kez doktora gidiyordu. 2012 yılında bu rakam dokuz oldu. Bunun sebebinin de vatandaşın tedavi olamaması, hastane hastane gezmek zorunda kalması olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de sağlık sistemi, hekim ve doktorların özverili çalışmaları sayesinde ayakta duruyor. Bunun yanında evde bakım hizmetleri ve 112 Acil hizmetlerinde güzel şeyler oldu ama genel manada sağlık çalışanları mutsuz ve umutsuz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar