Avrupa’daki Türk STK’lardan Soma’ya yardım eli

Avrupa’daki Türk STK’lar Soma’da yaşanan acılara duyarsız kalmadı. STK’lar Soma’da hayatını kaybeden kömür işçilerinin ailelerine yardım eli uzatıyor. Bunun için kimileri camilerinde, kimileri ise banka hesapları üzerinden bağış...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa’daki Türk STK’lardan Soma’ya yardım eli

Avrupa’daki Türk STK’lar Soma’da yaşanan acılara duyarsız kalmadı. STK’lar Soma’da hayatını kaybeden kömür işçilerinin ailelerine yardım eli uzatıyor. Bunun için kimileri camilerinde, kimileri ise banka hesapları üzerinden bağış kampanyaları başlattı.

Avrupa’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK), Soma’da, 301 kişinin kömür işçisinin hayatını kaybettiği faciaya duyarsız kalmadı. Soma’daki acıları paylaşan Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), İslam toplumu Milli Görüş (IGMG) ve Türk Sosyal Demokrat Dernekleri (TSD) birer bağış kampanyası başlattı. İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) Diyalog Sorumlusu Erol Pürlü kampanya başlatacaklarını duyururken DİTİB de konuyu görüşmekte olduklarını açıkladı.

AVRUPALI TÜRKLERİN YANLARINDA OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTİYORUZ

ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, “Bu tür acılara karşı manevi destek de çok önemli. Biz Soma’daki kardeşlerimize Avrupalı Türklerin yanlarında olduğunu göstermek istiyoruz." dedi. Sosyal medyada kampanya fikri ile 6 bin kişilik bir gruba ulaşan 21 yaşındaki genç bir kızın gelip ATİB’in kampanyasına katıldığını bildiren Öner, “Topladığımız bağışları, gençlerden de yanımıza iki kişi alıp kendimiz ailelere teslim edeceğiz. ‘Biz varız, yanınızdayız, sizinle beraberiz’ diyerek manevi destek vermek için bu kampanyaları yapıyoruz. Maksat hem yardım ruhunun özellikle genç nesillerimizde yaygınlaşmasını sağlamak hem de acılı insanların acısını paylaşmak." diye konuştu.

IGMG ise 16 Mayıs Cuma günü cuma namazı sonrası Avrupa’daki 515 camiinde Soma için bağış topladı. IGMG Sosyal Hizmetler Başkanı Mustafa Uyanık, “Biz acil durumlar için acil yardımlar kalemi altında tüm camilerimizde yardım toplama kampanyası yaptık. Konuyu hutbelerde işleyip tek günlük kampanya yaptık. Sonradan duyanlar yine münferit hesaplarımızdan yardım edebiliyor. Katkılar sürdüğü için miktar netleşmedi. Miktar ve ihtiyaca göre bir harcama planı çıkarılacak. Ancak bizim genel uygulamamız yüzde 50’sini acil yardım, diğerlerini kalıcı proje olarak değerlendiriyoruz." dedi.

Türk Sosyal Demokrat Dernekleri DTB Hagen, TSD Hamm, TSD Köln ve TSD Mülheim, Soma’daki maden ocağı faciasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri için bağış kampanyası başlattı. Sosyal Demokrat Dernekler Koordinatörü Erdal Tekin şu bilgileri verdi: “13 Mayıs Çarşamba günü Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında yüzlerce maden işçimiz yaşamını yitirdi ve yine yüzlerce insanımız yaralandı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar olarak büyük bir üzüntü içindeyiz.Soma ve tüm Türkiye halkının acısını, Sosyal Demokrat Dernekleri (Hagen, Hamm, Köln, Mülheim-Ruhr) olarak en samimi duygularla paylaşıyoruz.Gözü doymaz kapitalizmin ve onun reçetelerini Türkiye'de uygulayanların insanlarımızı sosyal ve ekonomik olarak ne duruma getirdikleri ortadadır.”

Soma ve çevresindeki ölüm ve yaralanmalar sebebiyle yüzlerce ailenin ekmek kapısının kapandığını, sefalet ve yoksulluğun gündemde olduğunu anlatan Tekin, mağdur aileler için yardım kampanyası başlattıklarını söyledi. Tekin, “Mağdur ailelere acil ve doğrudan yardım etmek istiyoruz. Bu nedenle 'Soma için el eleé adlı bir bağış kampanyası başlattık.” dedi. CİHAN

Yorumlar