Avrupa Birliği, Erasmus'a 15 milyar Euro bütçe ayıracak

Avrupa Birliği (AB), başta üniversite eğitimi alan öğrenciler olmak üzere okul ve meslek eğitimi alan öğrencilerin yurtdışı deneyimlerini daha fazla teşvik etmek için kesenin ağzını açtı. AB ülkelerinin, ilk defa 1987 yılında Avrupa...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği, Erasmus'a 15 milyar Euro bütçe ayıracak

Avrupa Birliği (AB), başta üniversite eğitimi alan öğrenciler olmak üzere okul ve meslek eğitimi alan öğrencilerin yurtdışı deneyimlerini daha fazla teşvik etmek için kesenin ağzını açtı. AB ülkelerinin, ilk defa 1987 yılında Avrupa üniversiteleri ve bu üniversitelerin öğrencileri arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen Erasmus programı için 2020 yılına kadar yaklaşık 15 milyar Euro bütçe ayırma kararı aldığı bildirildi.

Erasmus programı sayesinde öğrenciler, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 33 ülkede devletin maddi desteğiyle bir ya da iki dönem üniversite eğitimi alabiliyor. Öğrencilerin yurtdışında yaşamalarının onların kişisel gelişimine ve Avrupa fikrinin olgunlaşmasına katkı sağladığı ifade edilirken, AB'nin bunu daha ileri götürmek için 'Erasmus+' projesini geliştirdiği kaydedildi.

Sadece Almanya'da yarım milyondan fazla insanın bu projeden faydalanacağı dile getiriliyor.

Geçtiğimiz perşembe günü eğitim bakanlarının start verdiği 'Erasmus+' projesinde şimdiye kadar uygulanan 'Erasmus', 'Leonardo da Vinci' ve 'Comenius' programlarının bir çatı altında toplanacağı belirtildi. Süddeutsche Zeitung gazetesi, Eğitim Bakanlığı'nın verilerine dayanarak akademisyenler arasında yurtdışında kısa süreli öğrenim görme projesinin giderek daha fazla rağbet gördüğünü yazdı. Sadece 2012/13 yükseköğrenim yılında Almanya'dan 39 bin öğrencinin bu projelerle yurt dışına gittiği ve yeni bir rekor kırıldığı haber verildi. Erasmus+ projesiyle ise 2020 yılına kadar Avrupa genelinde yaklaşık 4 milyon öğrencinin teşvik edilmesi bekleniyor.

Federal Eğitim Bakanlığı ve Eyalet Eğitim Bakanları Konferansı, Almanya'dan 275 bin üniversite öğrencisinin, 150 bin meslek eğitimi öğrencisinin ve 130 binde okul öğrencisinin projeyle önümüzdeki altı yıl içinde teşvik etmeyi hedefliyor. Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, Erasmus+ projesinin gençlere yeni perspektifler sunduğunu belirtti ve ülkeler ve insanlar arasında köprüler kurmaya vesile olduğunu söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili bakan, bunun işsizliğe karşı da etkili olduğuna dikkat çekti. Sosyal Demokrat Partili Federal Aile Bakanı Manuela Schweisig ise uluslararası öğrenci değiş tokuş programlarının toleransı teşvik ettiğini ve yabancı düşmanlığını önlediğini kaydetti. Bu şekilde öğrencilerin, Avrupa'nın çeşitliliğini de görmeleri hedefleniyor. CİHAN

Yorumlar