Avcı: Sınav sorularının açıklanması ile ilgili Başbakan’ın talimatı yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG ve üniversite sınavlarındaki soruların açıklanması konusunda çalışma yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bir talimat vermediğini açıkladı. Böyle bir talimatın söz konusu olmadığını...

Google Haberlere Abone ol
Avcı: Sınav sorularının açıklanması ile ilgili Başbakan’ın talimatı yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG ve üniversite sınavlarındaki soruların açıklanması konusunda çalışma yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bir talimat vermediğini açıkladı. Böyle bir talimatın söz konusu olmadığını kaydeden Avcı, “Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar Kurulu´nda konuşuldu ve açıklanması, açıklanmaması bununla ilgili niye açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulu´nda bilgi verildi. Bunu çalışalım denildi sadece." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazete ve televizyonların eğitim muhabirleriyle iftarda bir araya geldi. İftarın ardından Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TEOG ve üniversite sınavlarındaki soruların açıklanmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu´nda talimat verdiği bu konuda bir düzenleme yapıldığı yönünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ´ın açıklaması vardı? Son durum nedir?" şeklindeki soruya Avcı, “Ya Bekir bey ya da arkadaşlar yanlış anlamış olabilir. Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar Kurulu´nda konuşuldu ve açıklanması, açıklanmaması bununla ilgili niye açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulu´nda bilgi verildi. ´Bunu çalışalım´ denildi sadece. Yani öyle hemen açıklayalım hemen. Biliyorsunuz yasada var, Bilgi Edinme Yasası´na dahil değil. Bu da bir şeyleri gizlemek için falan alınmış bir karar değil. Çünkü bu, daha önce planlanan bir süreç. Ömer Dinçer zamanında başlatılmış bir çalışma var." cevabını verdi.

GELECEK YIL DAHA KÜÇÜK SINIFLARDA MERKEZİ SINAV UYGULAMASINA GEÇİLMEYECEK

Başka bir gazetecinin, “TEOG sınavları gelecek yıl 6 ve 7. sınıflara da uygulanacak mı?” şeklindeki soruya Avcı, “Bu sene 8. sınıflarda devam edilecek, daha küçük sınıflara henüz geçilmeyecek." cevabını verdi.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda pazartesi günü İçişleri, Sağlık, Aile, Adalet ve Gençlik bakanlıklarının katılımıyla verimli bir toplantı yaptıklarını kaydeden Bakan Avcı, “Amacımız, bakanlıkların bu çalışmalarını uyumlu hale getirmek. Her bakanlık bu konuyla ilgili bir müsteşar yardımcısı görevlendirdi. Biz de bu konuda milli eğitim bakanlığı olarak okul ve çevre güvenliği konusunda gelecek yıl için önemli çalışmalar yapacağız.” şeklinde konuştu.

Avcı, 16 bin okul müdürünün değerlendirmeye tabi tutulduğunun dile getirilmesi üzerine, “4 yılını dolduran müdürlerin tamamı 16 bin kişi. Bu müdürlerin yüzde 60-70’inin tekrar görevlerine devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu demokratikleşme yolunda atılmış önemli bir adım. Bu kültür ilk defa okullara girdi. Bunun önemli sonuçlar vereceğini düşünüyorum. 20 yıl görev yapmış bir adam bu kriterleri sağlayamadıysa hakikaten o artık müdürlük yapmasın.” diye konuştu.

Ağustosta yapılacak öğretmen atamalarına dair soru üzerine de Bakan Avcı, okullar açılmadan atamaları yapmak istediklerini belirterek, okulların açılacağı 15 Eylül itibariyle herkesin yerini bulacağını kaydetti.

2 BİN 200 ÖĞRENCİ ÖZEL OKULLARDAN DEVLET OKULUNA GEÇİŞ YAPTI

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, bin 433 özel lise bulunuyor. Bu liselerde 103 bin 334’ü erkek ve 93 bin 329’u kız olmak üzere toplam 196 bin 663 öğrenci bulunuyor. MEB, sadece bu eğitim yılında geçerli olmak üzere, özel okullarda eğitim gören lise öğrencilerinin, puanla yerleştirilen devlet okullarına geçişlerinde kontenjan şartını kaldırmıştı. Ayrıca, bakanlık özel öğretim kurumlarından resmi okullara geçmek isteyenler için sadece bu eğitim öğretim yılında zaman şartı da aramıyor. Başvuru ve onay işlemleri il milli eğitim müdürlüklerince e-okul sistemi üzerinden yürütülüyor. Bakanlığın özel okullardan devlete geçişlerde bir dizi kolaylık göstermesine rağmen geçişlerde beklenen rakama ulaşılamadı. Özel okullardan devlet okullarına geçişe ilişkin sürecin velilerden gelen talep üzerine uzatıldığını belirten Avcı, “Bugün itibariyle özel okullardan devlet okullarına 2 bin 200 öğrencinin geçiş yaptı.” dedi.

DEVLET HEM ÖZEL OKULLARI DESTEKİYOR HEM DE ÖZEL OKULLARDAN GİDİŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan ise 200 bin kişide 2 bin kişinin yüzde 1 gibi bir rakama tekabül ettiğini belirterek, özelden devlete geçiş açısından yüzde olarak küçük olsa da ciddi bir rakam olduğunu söyledi. Kendilerine okullardan gelen rakamlara göre özelden devlete geçişlerin 5-10 öğrenci civarında olduğunu kaydeden Gülan, “Belki sene başında bazı özel sağlık meslek liseleri ruhsat alamadı gibi durumları oldu oradaki geçişlerde dahil ediliyor olabilir. 2 bin 200 yüzde olarak küçük bir rakam gibi gözüküyor ama bir dönemde özelden devlete geçiş geçmiş dönemlerde bu kadar. Zaten geçiş çok çok zordu. Devleti kazanamayan özele geliyordu ya da ciddi anlamda burs alan özele geliyordu. Kimse de gittiği yeri pek kolay kolay değiştirmiyordu. Değiştirmek istese bile gidemiyordu. Ancak gittiği ilde o seneki puanı yetiyorsa gidiyordu ve bazı kurallar vardı. 2 bin 200 rakamı büyük bir rakam. Bir yandan devlet özel okullara gidenler artsın ve devletin sırtındaki yük kalksın diyor, bir yandan da devlette geçişi kolaylaştırıyor. 2 bin 200 ciddi bir rakam. Bunlar özelde olsaydı bunların maliyeti diğer öğrencilere dağıtılırdı.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar