AÜ'de konuşma kayıtlarının aidiyetleri, montaj ve kurgu incelemeleri ele alındı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi tarafından düzenlenen “Suç ve Suçluların Tespitinde Kriminal Teknikler” konulu panelde, adli bilim laboratuvarlarında ses ve görüntüye dayalı, kimyasal ve biyolojik incelemeler üzerine değerlendirmelerde bu.

Google Haberlere Abone ol
AÜ'de konuşma kayıtlarının aidiyetleri, montaj ve kurgu incelemeleri ele alındı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi tarafından düzenlenen “Suç ve Suçluların Tespitinde Kriminal Teknikler” konulu panelde, adli bilim laboratuvarlarında ses ve görüntüye dayalı, kimyasal ve biyolojik incelemeler üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Panelde gündemde olan ses ve konuşma kayıtlarının anlaşılır hale getirilmesi, konuşma kayıtlarının aidiyetleri, montaj ve kurgu incelemeleri ve kayıtlarda güvenilirlik konuları üzerinde de duruldu.

Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen “Suç ve Suçluların Tespitinde Kriminal Teknikler” başlıklı konferans yoğun ilgi gördü. Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) Müdürü Prof.Dr. M. Dursun Kaya başkanlığında yürütülen panelde “Adli Bilim Laboratuvarlarında Ses-Görüntü ve Antropolojik İncelemeler” başlıklı konuşmayı gerçekleştiren Erzurum Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü Ses ve Konuşma İnceleme Uzmanı Levent Bayram, kriminal incelemelerin adaletin tecelli etmesinde doğrudan ya da dolaylı hizmeti bulunduğunu ifade etti.

Toplumları, bireyleri bir arada tutan temel unsur olarak adaletin sağlanmasının önemine işaret eden Bayram, adli bilim laboratuvarlarının suçların sonuçlandırılması, masumların da masumiyetinin ortaya konulması açısından hizmet verdiğini belirtti. Ses ve konuşma ile görüntü ve antropoloji incelemelerinde kullanılan inceleme ana materyallerinin bilişim suçları bağlamında veri depolama üniteleri olduğunu söyleyen Bayram, ses ve konuşma kayıtlarının anlaşılır hale getirilmesi, konuşma kayıtlarının aidiyetleri, montaj ve kurgu incelemeleri ve kayıtlarda güvenilirlik konuları üzerinde durdu.

“DEVLET VİRÜS PROGRAMLARINI ÜCRETSİZ DAĞITMALI”

Polis Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Tolga Öztürk, “Devlet virüs programlarını ücretsiz dağıtmalı. İnternette indirdiğimiz her şeye dikkat etmeliyiz. İndirdiğimiz programların arkasında ne olduğunu bilemeyiz. İnceleme şansımızda yok. Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Çünkü halkımız 15 - 20 TL verip lisanslı ürün kullanmıyor. Lisanslı ürünler kullanmazsak böyle sorunlarla karşılaşırız.” diye konuştu.

Erzurum Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü Biyolojik İnceleme Uzmanı Adem Özdemir ise 'Adli Bilim Laboratuvarları'nda Biyolojik İncelemeler' başlıklı konuşmasında, adaletin sağlanması ve zaman kaybının önlenmesi açısından özellikle kimliklendirme, olay yeri araştırması ve soybağı analizinde DNA teknolojisine başvurulduğunu belirtti. Kısa ardışık tekrar dizileri aracılığıyla DNA profili elde edildiğini vurgulayan Özdemir, bu yolla hassas ve spesifik sonuçlara kısa zaman içerisinde ulaşıldığını sözlerine ekledi.

Erzurum Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü Kimyasal İnceleme Uzmanı Murat Feridun Parıltan kimyasal kimliklendirmenin önemi üzerinde durdu. Kimyasal analizlerin verilerin suç bulgusu olup olmadığı bilgisini sunduğunu belirten Parıltan, bu analizler aracılığıyla bulgunun ne olduğu, suçla ilişkili olup olmadığı gibi sonuçlara ulaştıklarına değindi. Uyuşturucu, atış mesafesi, yangın, toksik madde ve patlayıcı madde analizleri yaptıklarını belirten Parıltan, aynı zamanda olay yerinde olmaması gereken ya da bilinmeyen bir maddenin ne olabileceğini, kimyasal maddenin ne olduğuna ilişkin genel analizler de yürüttüklerini ifade etti.

Panel, konukların yönelttikleri soruların yanıtlanmasının ardından panelistlere Katılım Belgelerinin takdimi ile sonlandı. CİHAN

Yorumlar