AÜ’de asker ve sivil ilişkileri ele alındı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi, Kültür ve Gösteri Merkezi’nde “Asker-Sivil İlişkileri” başlıklı konferans düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
AÜ’de asker ve sivil ilişkileri ele alındı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi, Kültür ve Gösteri Merkezi’nde “Asker-Sivil İlişkileri” başlıklı konferans düzenledi. Konferansta, Türkiye’nin tarihsel süreç içerisinde çeşitli dinamikler çerçevesinde yaşadığı dönüşümlere dikkat çekildi.

AÜ Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Lisans Programı Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Özben, asker sivil ilişkilerinin ülkemiz açısından önemine değindi. Asker sivil ilişkilerinin değerlendirilmesinde öne çıkan teoriler üzerinde duran İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, AB yapılanması ve uyum sürecindeki yol haritasında önem kazanan unsurları açıkladı. 1950’lerde Samuel Huntigton’un asker sivil ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerini ayrıntılı olarak ele alan Narlı, askerlerin politikayla ilgili kararlara müdahale edilmediği model önerisini vurguladı. Asker-sivil ilişkilerinde Türkiye’yi açıklamak üzere AB’ye uyum süreci ile küreselleşme, ekonomik dönüşümler gibi diğer toplumsal süreçlerin etkisine dikkat çeken Narlı, askerin informal kontrol mekanizmalarının kullanılmasının önemine değinirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda askerlerin modernleştirici rolü bulunduğunu, askerlerle bürokratik elit ve burjuva arasında elit ittifakı kurulduğunu ifade etti.

Narlı şöyle konuştu: “Türkiye’de adeta bir tabu olan milli güvenlik konusu günümüzde birçok platformda değerlendirilebiliyor. Geçmişten günümüze önemli dönüşümler yaşandı ve asker, toplum ve siyasi karar alma mekanizmaları çeşitli süreçlerden geçti.” Konferansın sonunda Prof. Dr. Nilüfer Narlı’ya plaket takdim eden Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, bu tür akademik faaliyetlerin önem taşıdığını savundu. CİHAN

Yorumlar