ATO Meslek Grupları Destek Programı Adana ekonomisini dünyaya taşıyacak

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, üyelerinin ihracata yönelmelerinin sağlanması amacıyla uygulamaya konulan Meslek Grupları Destek Programı’nın kent ekonomisine büyük yarar sağlayacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
ATO Meslek Grupları Destek Programı Adana ekonomisini dünyaya taşıyacak

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, üyelerinin ihracata yönelmelerinin sağlanması amacıyla uygulamaya konulan Meslek Grupları Destek Programı’nın kent ekonomisine büyük yarar sağlayacağını belirtti. Menevşe, “Her meslek grubundan oluşturulan heyetlerin sektörleriyle ilgili fuar ve benzeri organizasyonlara katılarak ihracat yapma olanaklarını araştırmalarını teşvik edeceğiz. Projemizin Adana ekonomisine olumlu yansımalarının kısa sürede kendini göstereceğine inanıyorum.” diye konuştu.

ATO’nun aylık olağan meclis toplantısı Tarkan Kulak Başkanlığı’nda gerçekleşti. Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, 2014’ün, Adana Ticaret Odası’nın 120. kuruluş yıldönümü olduğunu anımsatarak, yıl süresince yapılacak çalışmalarda Adana’nın tanıtımı ve üyelerimizin yurtdışına açılımlarına ağırlık verileceğini söyledi. 2014 yılında uygulanmak üzere hazırlanan Meslek Grupları Destek Programı çerçevesinde, tüm sektörlere yurtdışı fuar desteği sağlandığını ifade eden Menevşe şöyle konuştu: “Odamız üyelerinin sektörleriyle ilgili bilgi ve tecrübelerinin arttırılması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda daha etkin ve aktif pay almalarının sağlanması amacıyla üyelerimize azami sınırlar içinde ödenek ve finansman desteği sunacağız. Şubat ayında yürürlüğe giren desteğin ana unsurlarını yurtiçi ve yurtdışı iş ve inceleme gezileri ile yurtiçi ve yurtdışı fuar katılım destekleri oluşturuyor. Yurtiçi fuarlara katılımda üye başına 9 metrekare, yurtdışı fuarlara katılımda ise 9 metrekareye kadarki stant bedelinin yüzde 30’u ve maksimum 2 bin ABD doları stant ücreti ödenecektir.”

GIDA TOPTANCILARININ SORUNLARI
ATO’nun Meclis toplantılarında gerçekleşen sektörel sunumlar bu kez 21. Grup Meclis Üyesi Zeki Kayak ve 20. Grup Meclis Üyesi Fatih İspir tarafından yapıldı. Gıda toptancıları sektörüne ilişkin sorunları dile getiren Zeki Kayak şöyle konuştu: “Bilindiği üzere Avrupa pazarının doyması ile birlikte ülkemize yönelen yabancı sermayeli marketlerin sayısı büyükşehirlerde olduğu gibi Adana’da da hızla artmakta ve marketçilikte büyük bir rekabet yaşanmaktadır. Gelişmiş ülkeler 1930’lu yıllarda şimdiki bizim yaşadıklarımızdan sonuçlar çıkarıp, uyum yasalarıyla esnafı ve tüketiciyi koruyan düzenlemeleri hayata geçirmişler.” Amerika’da hipermarketlerin pazar payının son 30 yılda ancak yüzde 3 arttığını hatırlatan Kayak, bir düzenleme getirilmez ise bu oranın Türkiye’de önümüzdeki 5 yılda yüzde 35’e ulaşacağını belirtti. Hipermarket, grosmarket ve AVM’ler ve bunların oluşturduğu mağazalar zincirlerinin mutlaka şehir merkezinin dışına kurulmasını isteyen Zeki Kayak, “Bu büyük mağazaların sayısında da bir sınırlama getirilmeli. Perakende sektöründeki bazı firmaların çok geniş bir ürün yelpazesini kendi markalı ürünleri olarak fason üretip mağazalarında müşterilerine sunmaları haksız rekabete yol açmaktadır.”

Toplantıdaki diğer sunum da oto lastiği ve yedek parça sektör temsilcilerinden Fatih İspir tarafından gerçekleşti. İspir sunumunda, “Meslek grubu üyelerimizin 1 yılda yapmış olduğu yaklaşık ciro 1.1 milyar TL olup ilimizde sağlamış olduğu istihdam ise 6 bin 500 civarındadır. Çekirdek ailenin 4 kişiden oluştuğunu düşünürsek 26 bin kişi geçimini bu meslekten sağlıyor. Kızılay Caddesi’nde yaşanan araç park sorunu üyelerimizi oldukça mağdur etmektedir. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Tüm meslek gruplarında olduğu gibi biz de kalifiye elaman bulmakta zorlanıyoruz. Bununla ilgili eğitimler verilmesi ve kurslar açılmasını istiyoruz. Adana’nın en önemli sorunlarından biri olan site konusu bizim sektörde büyük boyutlara ulaşmıştır. Sektör mutlaka bir sitede toplanmalıdır.” görüşlerini dile getirdi.
CİHAN

Yorumlar