ATB üyelerine göre Antalya'daki problemli trafiğin sebebi hafif raylı sistem

Antalya Ticaret Borsası (ATB) üyelerinin yarısı şehirdeki trafik sorununun hafif raylı sistemden kaynaklandığını düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol
ATB üyelerine göre Antalya'daki problemli trafiğin sebebi hafif raylı sistem

Antalya Ticaret Borsası (ATB) üyelerinin yarısı şehirdeki trafik sorununun hafif raylı sistemden kaynaklandığını düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık beşte birine göre ise problemin kaynağı trafik ışıklarının kötü zamanlaması.

ATB, 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak yerel seçim öncesinde borsanın kurumsal görüşlerini belirlemek amacıyla üyelerinin düşüncelerini belirlemek amacıyla yönelik yerel yönetimler anketi gerçekleştirdi. ATB yönetim kurulu, meclis üyeleri ve meslek komitesi üyelerine yönelik yüz yüze yapılan anket, ocak ayı meclis toplantısında gerçekleştirildi. Söz konusu çalışmada üyelere şehir içi ticaret, şehir içi trafik, tarımsal üretim ve ticaret, şehircilik başlıkları altında sorular yöneltildi.

Sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 50’si şehir içindeki trafik karmaşasının en önemli sebebini mevcut raylı sistem olarak görüyor. Katılımcıların yüzde 21'i de problemin trafik ışıklarının kötü zaman planlamasına bağlıyor. Şehir içi trafik sorununun çözümü için yapılması gereken en önemli işin nostaljik tramvayın güzergahının üniversite-adliye-otogar rotasında geliştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 42. Merkezdeki resmi dairelerin yeniden yerleştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı 23 çıktı. Trafik sinyalizasyonunun bütüncül ve dinamik yapılı olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 19 oldu. Ankete katılanların yüzde 15'i merkezdeki yolların tek yönlü düzenlenmesini istiyor.

Şehir içi ticaretin en önemli sorununun ne olduğuna yönelik sorulara yüzde 69 mevcut AVM’lerin şehiriçi ticareti zayıflatması, yüzde 15 turistlerin şehir içi ticarete girmemesi cevabı verildi. Yüzde 38'i şehir içi ticareti geliştirmek için AVM’lerin şehir içinden çıkarılması gerektiğini belirtirken, yüzde 25'i şehir içi otopark kolaylığının ve yaygınlığının artırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 17'si benzer işyerlerinin toplulaştırılması ve şehir içi ticaret etkinliklerinin yapılması gerektiğini düşünüyor.

Şehircilik bakımından en önemli sorun olarak çevre yolunun olmamasını görenlerin oranı yüzde 54 olurken Antalya’nın, yüzde 35'i şehir merkezine yığılmış AVM’leri problem olarak değerlendiriyor. Ankette şehir merkezine yeni AVM açılmasını istemeyenlerin oranı 50 olurken, mevcut AVM’lerin kent dışına taşınmasını isteyenlerin oranı yüzde 39 oldu.

EXPO 2016 Antalya ile ilgili soruları da yanıtlayan katılımcıların yüzde 69'u EXPO 2016'nın Antalya’nın çehresini değiştireceğine ve kalıcı izler bırakacağına inanıyor. Katılımcıların yüzde 31'i ise yapılan çalışmaları yetersiz ve yanlış buluyor. Antalya’da yeşil/doğal dokuyla ve çocuklarla ilgili yapılanları çok yetersiz bulanların oranı yüzde 46 olurken, katılımcıların yüzde 23’ü yapılanları olumlu bulduğunu ancak daha da geliştirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Anketle ilgili diğer sonuçlar ise şöyle: "Yüzde 79'u Antalya'da geceleme yapan turistlerden yerel yönetimlere akacak bir konaklama vergisi alınması gerektiğini bildiriyor. Bütünşehir Yasası'nın tarım topraklarının korunmasına, tarımsal üretim ve ticaretin artırılmasına yardımcı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 39, tam tersini savunanların oranı da yüzde 29 oldu. Yeni yasa hakkında bilgisi olmadığını belirtilenlerin oranı ise yüzde 23. ankete katılanların yüzde 31'i tarımsal üretim ve ticaretin gelişmesinde yerel yönetim bakımından en önemli sorun olarak tarımsal alanların yok edilmesi ve yerel yönetimlerin tarımı yeterince sahiplenmemesini görüyor. Katılımcıların yüzde 19'u ise kırdan kente göçün hızlı artması ve tarımla uğraşan yerleşiklerin desteklenmemesini sorun olarak görüyor. Yerel yönetimler anketine katılanların yüzde 37'si tarımsal üretim ve ticaretin gelişmesi için yapılması gereken en önemli iş olarak tarımsal alanların imara açılmasının durdurulmasını gösterirken, yüzde 30'u tarımsal üretim ve ticaret ile ilgili vergi/mevzuatın kolaylaştırmasını bekliyor. Yüzde 22'si ise tarımla uğraşan yerleşiklerin desteklenmesi düşüncesini ifade ediyor."

CİHAN

Yorumlar