Ata yurduna dönemeyen Ahıska Türkleri haklarının iadesini bekliyor

Gebze Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Aziz Aziz, 69 yıldır Ahıska Türkleri'nin sürgünde yaşayan tek millet olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Ata yurduna dönemeyen Ahıska Türkleri haklarının iadesini bekliyor

Gebze Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Aziz Aziz, 69 yıldır Ahıska Türkleri'nin sürgünde yaşayan tek millet olduğunu belirtti. Aziz, ata yurduna dönememiş olan Ahıska Türkleri`nin kaybolmuş haklarının iade edilmediğini hatırlattı.

Gebze Ahıska Türkleri Derneği, 2013 yılı son gündem ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Aziz Aziz, yapılan faaliyetler çerçevesinde kendilerine destek veren yönetim kurulu üyelerine ve dernek üyelerine teşekkür etti. Aziz, faaliyetlerinin katlanarak devamı için yeni senede daha fazla katılım ve özveri beklediğini ifade etti.

Aziz, Ahıska Türkleri`nin sıkıntılarını ve isteklerini şu şekilde dile getirdi: "Ata yurduna dönememiş olan Ahıska Türkleri`nin kaybolmuş hakları geri iade edilmemiştir. Bununla ilgili Gürcistan'a uluslararası girişimde bulunulmalıdır. SSCB dağıldıktan sonra Ahıska Türkleri`nin bulundukları ülkelerde siyasi ve sosyal haklarının korunarak iyi yaşama durumu oluşturulmalıdır. Türkiye`ye göç etmek isteyen Ahıskalı soydaşlarımıza da 3835 sayılı yasayı göz önünde bulundurarak, yaşadığı ülkelerdeki Türkiye büyükelçiliklerinde bir konsolos başkanlığında göç komisyonları oluşturulup, yeterli bilgi ve belge oluşturduktan sonra müracaat edenler aile ise toplu değerlendirilip yok birey ise ona göre yorumlayarak göçmen vizesi düzenleyerek Türkiye`ye giriş yapılmalıdır."

Aziz, 1992`den bugüne kadar Türkiye`ye kendi istek ve imkanları ile temelli göç eden soydaşlarından çeşitli nedenlerden T.C vatandaşı olamayan Ahıska Türkü soydaşlara liste bazında 3835 sayılı yasa da göz önünde bulundurularak, istisnai T.C vatandaşlığı verilmesini istedi. Aziz, şöyle dedi: "Federasyonumuza bağlı derneklerimize yapılan müracaatlar neticesinde 5 bine yakın soydaşımız listeler halinde istisnai vatandaş olmayı beklemektedir. Daha önceden bulundukları ülkelerdeki mesleklerine göre sosyal güvenlik kapsamında çalışıp emekli olamayanların o ülke resmi makamlarının vermiş olduğu iş günlerini belirten oradaki tabire göre (kırişka) buraya göre de iş günü puan cetvelinin ilgili kurum olan SGK, gerekli evraklarla müracaatlarına esas, geriye dönük banka marifeti ile borçlandırılıp, yasası çıkartılarak bir çok soydaşımızın emekli olmasının sağlanması. Daha önceden uygulanan ve bazı mesnetsiz şaibeler neticesinde durdurulan Ahısa Türkleri`ne uygulanan imtihansız diploma denkliklerinin yeterli komisyonlar kurularak, ilgili kurum olan YÖK tarafından tekrar uygulamaya sokulmasını istiyoruz."

Gebze Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Aziz Aziz, 2013 yılını bir çok farklı gündem ile yoğun bir çalışma içerisinde geçirdiklerine işaret ederek, "Bu vesileyle 2014 yılının başta Ahıska Türkleri olmak üzere tüm Türk ve İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

CİHAN

Yorumlar