Aspir bitkisinin destekleri çiftçilere anlatıldı

Son yıllarda ekimi yaygınlaştırılan aspir bitkisi, Ankara’nın Polatlı İlçesinde çiftçilere tanıtıldı.

Google Haberlere Abone ol
Aspir bitkisinin destekleri çiftçilere anlatıldı

Son yıllarda ekimi yaygınlaştırılan aspir bitkisi, Ankara’nın Polatlı İlçesinde çiftçilere tanıtıldı.

13 Eylül Kültür Merkezi'ndeki tanıtım toplantısına; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ankara Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nüvit Keskinkılıç, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ve çiftçiler katıldı.

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, göreve geldiğimiz günden beri çiftçilerin daha bilinçli hale gelmesi için çeşitli eğitim çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ankara Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nüvit Keskinkılıç çiftçilere, aspir bitkisi üretimi, kullanım alanları ve pazarı hakkında bilgiler verdi.

Aspir bitkisinin hakkında genel bilgiler veren Ziraat Mühendisi Şakir Karakaya, “Aspir bitkisi sayesinde hem yağ açığımızı hem de ilerde oluşacak olan biyodizel ile ilgili ülkesel baz yakıtını sağlamak amacıyla, bitkisel üretim kapsamında yatırım amacıyla aspiri geliştirmek için yola çıktık.” dedi.

Geçmiş yıllara ait aspir üretim rakamlarını veren Karakaya, “2002 yılında üretim 25 ton iken 2012 yılında TÜİK istatistiklerinin açıkladığı rakam yaklaşık 20 bin tona yükseldi. Yeni TÜİK bilgileri ise, 2013 yılı üretim miktarı 45 bin ton olarak açıklandı. Aspir üreticisine yapılacak olan desteklerde de görüşmeler devam ediyor ve düşme olmayacak, tam tersine destek rakamları yükselecek.” diye konuştu.

Üretici maliyetinin yüzde 70'ini destekleme olarak karşıladıklarını da belirten Şakir Karakaya,"Destekleme oranları kilogram başına şuan 45 kuruş ve buna mazot ve gübre desteği de eklendiğinde yüzde 70 oranında destekleme söz konusu. Aspirin 65 kuruş civarında da satışı gerçekleştiriliyor. Masrafınızın az olması ve Bakanlığımız tarafından desteklenmesi de karının yüksek olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Karakaya ayrıca aspir bitkisinde en yüksek üretimin İç Anadolu Bölgesinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Osman Duran, kırsal yatırım desteklenmelerinin uygulanabilmesinde nasıl bir yol izleneceği hakkında bilgi verdi.

Duran, 7 yılda 84 projeye destek verdiklerini belirtti.

İşleme, paketleme, depolama ve daha çok alanda ekonomik destek sağladıklarını dile getiren Osman Duran, hibe desteklerinden yararlanmak isteyenlerin 27 Ocak’a kadar projelerine hazırlayarak İl Müdürlüğüne başvuru yapmaların gerektiğini ifade etti.

CİHAN

Yorumlar