Aspir bitkisi alternatif ürün olma yolunda

Muş Alparslan Tarım İşletmesi Berce Beraberce Tarımı Geliştirme İşletmeleri A.Ş Tarımsal Operasyonlar Direktörü Burhan Çam, yağ bitkisi olan aspir isimli ürünün Muş Ovası'nda alternatif ürün olarak yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.Aspir...

Google Haberlere Abone ol
Aspir bitkisi alternatif ürün olma yolunda

Muş Alparslan Tarım İşletmesi Berce Beraberce Tarımı Geliştirme İşletmeleri A.Ş Tarımsal Operasyonlar Direktörü Burhan Çam, yağ bitkisi olan aspir isimli ürünün Muş Ovası'nda alternatif ürün olarak yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Aspir bitkisinin ortalama veriminin dönüm başı 140 kilo civarında olduğunu belirten Burhan Çam, ayrıca ciddi desteklemelerin yapıldığını söyledi. Çam, gazetecilere yaptığı açıklamada, birçok çiftçinin aspirin ne olduğu konusunda bilgisi olmadığını belirterek, bu konuda çiftçileri bilinçlendireceklerini bildirdi. Aspirin yağ bitkisi olduğunu ve bakımının ise çok kolay olduğunu vurgulayan Çam, şöyle konuştu: “Biz Firma olarak 2011 yılından itibaren özelleştirme kapsamında 65 bin dönümlük 30 yıllığına kiraladık. Burada ağırlıklı olarak hububat üzerine buğday ve aspir tohumculuk yapıyoruz. Bunun dışında da bir takım ürünler zaman zaman deniyoruz. Başta soya mısır, ayçiçeği normal yağlık olarak ekimini yapıyoruz. Aspir tohumu geçen yıllara yağlık solarak ekimini yaptık Bu yıl ise ayni zamanda bizim Marmara tohumculuk kuruluşumuz var bu kuruluşla birlikte beraber sözleşmeli üretim yapıyoruz. Bu bölgede ekilen sertifikalı olarak yüzde 85'i bizim çiftiler tarafından üretilen tohum, bunun dışında sözleşmeli olarak aspir tohum ekimine bu yıl başladık firma olarak özellikle civarımızdaki çiftçilerimize de bu aspiri alternatif olarak ekimini gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz. Ancak çiftçimiz ilk defa kendi tarlasında deneyeceği için biraz düşünceleri var. Yaptığımız görüşmeler neticesinde çiftçilerimiz hala önce birisi yapsın ondan sonra karar verelim diye düşünceleri var.”

“DÖNÜM BAŞI 140 KİLO ELDE ETTİK”

Bu yıl 26 bin dönüm alanda aspir ekimi gerçekleştirdiklerini bildiren Çam, “Geçen yıl ekimi yaptık ama zarar etmedik. Ortalama verim dönüm başı 140 kilo civarında elde ettik. Birde bölge olarak aspir ekimine uygundur çünkü biz üçüncü senedir bu konuda bir sıkıntı yaşamadık. Ancak biliyorsunuz çiftçilik üstü açık fabrika bütün her şey yaptığımızda ancak yüzde 50’sine belki hakim olabiliriz, geri kalanı Allah'a ait.” diye konuştu.

Çiftçiler istedikleri takdirde aspir tohumu temin edebildiklerini ifade eden Müdür Çam "Çiftçimiz bir deneme olarak ekim yapmasını istiyoruz. Elde edecekleri ürünün satışında kendilerine yardımcı oluruz. Çiftçimiz ürününü hiçbir yere götürmesine gerek yok. Yer konusunda yardımcı oluruz. Burada derdimiz bölgede çiftçilik yapanlarla ortak ekim yapmaktır. Aspir üretimi Muş ovasında yaygınlaştırabiliriz. Muş’ta ekimini gerçekleştirdiğimiz aspirin yağ oranı yüzde 35 civarındadır. Aspir ürünü ağrılıklı olarak biodizel amaçlıyor. Muhtemelen fabrikalar o amaçla kullanıyor. Bakanlıkta bunu teşvik ediyor. Bakanlıkta tohum olarak istiyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar