Askeri Casusluk hükümlüleri de yeniden yargılanma istedi

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden yargılaması konusu tartışılırken 59 sanıklı Askeri Casusluk davasının da yeniden görülmesi gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol
Askeri Casusluk hükümlüleri de yeniden yargılanma istedi

Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden yargılaması konusu tartışılırken 59 sanıklı Askeri Casusluk davasının da yeniden görülmesi gündeme geldi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından aldıkları cezalar onaylanan sanıkların avukatlarından Hüseyin Ersöz, yeniden yargılama dilekçesini mahkemeye sundu.

Başbakanlık Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın sosyal paylaşım sitesinde 'orduya kumpas kuruldu' şeklindeki paylaşımından sonra yeniden yargılama talepleri art arda geliyor.

Önce Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 137 sanık hakkındaki ceza kararı onaylanan ve 88 sanık yönünden verilen ceza kararları bozulan Balyoz davası için avukatlar girişimde bulundu. Bazı sanık avukatları yargılamanın yeniden yapılması için İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi. Bazı sanık avukatları ise Akdoğan'ın mesajını da gerekçe göstererek, sanıklara kumpas kuranlar varsa, bu kişilerin yargılanmaları için suç duyurusunda bulundu.

Ayrıca karar özeti okunmuş ancak halen gerekçeli kararı yazılma aşamasında olan Ergenekon davasının yeniden görülmesi için de Ergenekon davasının sanık avukatları harekete geçti. Sanık avukatları, Ergenekon davasının yeniden görülmesi için gereken yasal girişimlerde bulundu. Yeniden yargılamaya ilişkin dilekçeler, yargılamayı yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi.

Son olarak Balyoz ve Ergenekon davalarında da sanık avukatlığı görevini yürüten Avukat Hüseyin Ersöz, Askeri Casusluk davasında da yeniden yargılama yapılması için İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi.

Dilekçeyi, toplam 7 yıl 3,5 hapis cezasına çarptırılan sanık Esin Tolga Uçar'ın avukatı Hüseyin Ersöz verdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, toplam 56 sanıktan 44'ü hakkında çeşitli hapis cezaları vermişti. Emekli Albay İbrahim Sezer 15 yıl 7 ay, Tuğamiral Şafak Yürekli 2 yıl 7 ay ve Tübitak'da dönemin daire başkanı olan Yücel Çipli de 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bir sanığın dosyasının ayrılmasına hükmedilen davada 11 sanık hakkında ise beraat kararı verilmişti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği bu kararı onaylamıştı.

Son gelişmelerin ardından yeniden yargılama talebinde bulunan Hüseyin Ersöz, müvekkili hakkında suç isnadına neden olunan dijital delillerin, kendisinden ele geçirilmediği, ikametinde yapılan aramaların da hukuka aykırı olduğunu öne sürdü. Mahkemede peşin hükümlü bir yaklaşım sergilediği, hukuka aykırı yargılama yürütüldüğü savunulan dilekçede, hükmü onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin de hukuksuzluklara devam ettiği iddia edildi.

Dilekçede, "Sanıklara verilen ağır cezaların ardında örgütsel bir yapının olduğu ve bu kişilerin üretilmiş delillere dayanan bir iftira ile karşı karşıya kaldıkları yönündeki değerlendirme, soyut bir iddiasının ötesinde siyasi iktidarda söz sahibi olan yetkili kişiler tarafından da ifade edilmiştir." denildi. Ardından da Başbakanlık Siyasi Başdanışmanı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan'ın açıklamaları ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yargı içindeki illegal yapılanmaya ilişkin "Paralel devlet" açıklamaları da dilekçede gerekçe olarak gösterildi. Ersöz'ün dilekçesinde, yargılamanın yeniden yapılmasına karar verilmesi halinde Yalçın Akdoğan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in de tanık olarak dinlenmesi istendi. CİHAN

Yorumlar