Aşırı soğuklar kronik rahatsızlıkları tetikliyor

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, aşırı soğuklar nedeniyle kronik hastalığı olanları uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Aşırı soğuklar kronik rahatsızlıkları tetikliyor

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, aşırı soğuklar nedeniyle kronik hastalığı olanları uyardı. Sağlam, soğuk havalarda kalp, şeker ve kronik solunum yolu hastalığı olan vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Sağlam, şeker gibi kronik rahatsızlığı olanların, KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıkları olanların, yaşlıların ve kalp hastalarının aşırı soğuklarda mümkün olduğunca dışarıya çıkmamaları gerektiğini söyledi. Soğuk havaların kalp ve solunum yolu hastalıklarını tetikleyebileceğine dikkat çeken Uz. Dr. Levent Sağlam, “Bu havalarda risk grubu hastaların enfeksiyon hastalıkları ile solunum yolu hastalıkları ve gribal enfeksiyonlara maruz kalmaları soğuk havalarda daha kolaydır. Buna karşı bir önlem olarak grip aşısı olmaları son derece önem arz etmektedir.” dedi.

“HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT”

Kış olması sebebiyle yakılan sobalar ve kaloriferlerden kaynaklanan bir hava kirliliği söz konusu olabileceğine işaret eden Sağlam, “Hava kirliliği özellikle yaşlı hastalarımızı kalp ve kronik solunum yolu rahatsızlığı olan hastalarımızı olumsuz etkileyebilir. Bundan dolayı çok fazla kirliliğin olduğu günlerde özellikle dışarıya çıkmamak bizi bu olumsuzluklardan koruyabilir.” şeklinde konuştu.

“BUZLU YOLDA DİKKATLİ YÜRÜMELİ”

Sağlam, Sivas’ın karlı ve buzlu bir havaya sahip olması nedeniyle dışarıya çıkıldığında yerlerin buz nedeniyle aşırı kaygan olması, kayma nedeniyle düşmelere sebep olabileceğinden vatandaşların bu konuda aşırı hassas davranmaları ve herhangi bir olumsuzluğa sebep olmamaları için uyarmakta fayda olduğunun altını çizdi.

“SOĞUK HAVADA BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERMELİ”

Soğuk havalarda beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Sağlam, şöyle devam etti: “Beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor. Aşırı soğuklarda ılık, sıcak arası içecekler bitki çayları ve ayrıca enerji veren yiyecekler, içecekler, meyve-sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. En önemli konulardan bir tanesi de sıcak- soğuk farkından dolayı etkilenmeler olabilir. Bu nedenle evlerin içinde aşırı sıcak ortamdan aşırı soğuk ortama geçişlerde bünye buna kolay adapte olamayabilir ve kolay rahatsızlanmalar meydana gelebilir.” CİHAN

Yorumlar