Asgari ücrette istisna ısrarı koalisyon ortaklarını gerdi

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ısrarıyla 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulanacak olan asgari ücret uygulamasında koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) emekliler, stajyerler, öğrenci olarak çalışan yardımcı işçiler,...

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrette istisna ısrarı koalisyon ortaklarını gerdi

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ısrarıyla 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulanacak olan asgari ücret uygulamasında koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) emekliler, stajyerler, öğrenci olarak çalışan yardımcı işçiler, gazete dağıtıcıları ve sezon işçilerine uygulanmamasını istemesi ortakların arasını açtı.

Federal Meclis’te 4 Temmuz 2014 tarihinde oylanması beklenen asgari ücret yasası için Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles (SPD), "Asgari ücrette istisna yok. 1 Ocak 2017 yılından itibaren tüm branşlar ve tüm yaş grubuna asgari ücret uygulanacak" açıklamasına rağmen koalisyon ortağı CDU’dan istisna baskıları devam ediyor.

CDU Grup Başkanvekili Thomas Strobl, yasada daha eklemeler yapılması gerektiğini söyledi. CDU’lular bütün mesleklere ve branşlarda uygulanacak 8,50 Euro‘luk saat ücretinin bazı meslekler için uygulanmasına karşı çıkıyor. CDU grup başkanvekillerinden Michael Fuchs, asgari ücret uygulamasında sezon ve hasat işçilerinde istisna getirilmesini isterken, Eski Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, "Emekliler, stajyerler, öğrenci olarak çalışan yardımcı işçiler ve gazete dağıtıcıları uygulamanın dışında tutulmalı." dedi.

CSU Başkanı Horst Seehofer, restoran sektöründe, hasat döneminde çalışan sezonluk işçiler ve gazete dağıtıcıları için bir geçiş sürecinin olması gerektiğini söyledi. Alman Sanayiciler Birliği Başkanı Ulrich Grillo da istisnaların olması gerektiğini ifade ederek, "Özellikle staj yapan gençlere ödenecek ücret firmalar için ağır olmamalı. Yoksa bu neslin kalifiye olup meslek piyasasına girişlerini zorlaştırırız." açıklamasını yaptı.

Çalışma Bakanı Nahles asgari ücret uygulamasında sadece mecburi staj yapanlar ile uzun süre işsiz kalıpta yeniden çalışmaya başlayanların ilk altı aylık sürede uygulamanın dışında tutulacaklarını söyledi. Nahles ayrıca gönüllü staj yapanların da altı haftasının uygulamadan muaf olacağını fakat yüksekokul bitirmiş veya meslek eğitimini tamamlamış kişilerin firmalar tarafından haksız yere sömürülmesine karşı olduklarını kaydetti.

CDU’lu politikacıların ısrarına sert tepki veren SPD Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schäfer- Gümbel, "Acaba CDU’lu politikacılar iktidar da mı kalmak istiyor yoksa muhalefet mi olmak istiyor?" diyerek asgari ücret uygulamasında taviz olmayacağını vurguladı. 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girecek ve 18 yasından büyük her çalışan için geçerli olacak asgari ücret uygulamasında bazı sözleşmelerde 2017’ye kadar geçiş süreci tanınıyor. CİHAN

Yorumlar