Artvin Devlet Hastanesi'nde kapalı böbrek taşı ameliyatı başladı

Artvin Devlet Hastanesi'nde Üroloji Uzmanları Op. Dr. Serkan Özcan, Op. Dr. Doğan Sabri Tok ve Op. Dr. Ömer Faruk Yağlı tarafından kapalı böbrek taşı ameliyatı yapılmaya başlandı. Kapalı böbrek taşı ameliyatı hakkında açıklama yapan...

Google Haberlere Abone ol
Artvin Devlet Hastanesi'nde kapalı böbrek taşı ameliyatı başladı

Artvin Devlet Hastanesi'nde Üroloji Uzmanları Op. Dr. Serkan Özcan, Op. Dr. Doğan Sabri Tok ve Op. Dr. Ömer Faruk Yağlı tarafından kapalı böbrek taşı ameliyatı yapılmaya başlandı.

Kapalı böbrek taşı ameliyatı hakkında açıklama yapan Op. Dr. Serkan Özcan, "Böbrek taşı tedavisinde Perkutan Nefrolitotomi ve Retrograd İntrarenal Cerrahi (RIRC) birbirini tamamlayan kapalı uygulanan cerrahi teknikler olup Artvin Devlet Hastanesi’nde uygulanmaya başlanmıştır.

Perkütan Nefrolitotomi, böbrek taşı problemi yaşayan hastalara, ağrı çekmeden ve kısa sürede sosyal yaşama dönebilme imkânı veren kapalı ameliyat yöntemidir. Bu yöntem ile hastalar bir gün içerisinde ayağa kalkıp, en fazla bir hafta içerisinde de normal hayatlarına dönebilmektedir. Açık cerrahi yöntemlerine göre çok daha avantajlı olan Perkütan Nefrolitotomi yöntemi, hemen hemen tüm hastalara ve taşların hemen hemen hepsine uygulanabilmektedir. Bu yöntem ile hastanın sırt bölgesinde açılan küçük bir kesiye yerleştirilen kamera sistemi ile böbrek içindeki taşlar parçalanarak dışarı alınmaktadır. Ayrıca açık böbrek taş ameliyatı ile karşılaştırıldığında oldukça kısa bir sürede tamamlanır. Bu teknoloji yardımı ile tüm böbreği kaplayan ve büyük hacimli taşlara da müdahale edilebilir. Diğer taş cerrahi tekniği olan RIRC’da ise Fleksible Üreteroskopi denilen eğilip bükülebilen yaklaşık 75-80 cm lik ince bir endoskop kullanılır. Taşları kırmak için lazer kullanılır. Eğilip bükülebilen fleksibleüreteroskop içerisinden geçebilen lazer enerji taşa iletilir ve taş kırılır. Önceleri taş kırma ve ameliyat uygun değil dediğimiz böbrek alt kutup taşlarında bu yöntem güvenle uygulanabilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesine paralel olarak hastaların idrarkanalından kesmeden girerek önce idrar kesesine, oradan böbreğe çıkan idrar kanalına oradan da böbreğe girilir böbreğe doğru dönülür ve taş lazer ile kırılır. Genel anestezi altında uygulanan fleksiblüreterorenoskopi işlemine bağlı doku hasarının yok denecek kadar az olması da hastaların ameliyat sonrası birinci gün taburcu olarak normal yaşamlarına dönmelerini sağlamaktadır.

RIRC ve Perkütan Nefrolitotomi yöntemlerinin Artvin Devlet Hastanesi'nde hizmete girmesinde katkısı olan Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Hastane yönetimine ve cihazların alınmasından kurulmasına emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi. CİHAN

Yorumlar