'Artan asker intiharlarında şüphe var'

MHP'li Yusuf Halaçoğlu, son yıllarda artan asker intiharlarının araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdiklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
'Artan asker intiharlarında şüphe var'

Halaçoğlu, "Bu konu ile ilgili oldukça çok şüphe ve iddia gündemden düşmemekte, kamuoyu ikna olamamaktadır. Bu sebeple şeffaf bir inceleme gerekiyor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bilhassa son 10 yıldır ortaya çıkan asker intiharlarının araştırılması gerektiğini söyledi. Halaçoğu, "Bu konu ile ilgili toplumda oluşan soru işaretlerinin giderilemediği, ailelerin acılarının bir nebze de olsa dindirilemediği, ürkütücü ve düşündürücü sayılara ulaşan askerlerimizin intiharlarının araştırılarak, nedenlerinin ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi misyonu ile Meclis Başkanlığı’na, MHP Grubu hesabına Meclis araştırması açılmasını Öneri ettik" diye konuştu.

“2002 YILINDAN BU YANA İNTİHAR EDEN ASKER SAYISI 1142’YE ULAŞTI”

Askerlik vazifesini yaparken intihar ederek yaşamını kaybedenlerinin sayısındaki yükselişın son senelerde şaşırtıcı rakamlara ulaştığını belirten Halaçoğlu, şunları söyledi: 

"Açıklanan resmi rakamlara göre, 2002 yılından buyana intihar eden asker sayısı 1142’ye ulaşmış, son 10 yılda ise, en son 15 Mart 2015’te Kayseri nüfusuna kayıtlı Harun Aslan’ın kendisini göğsünden vurarak ölmesi iddiası ile bu sayı ne yazık ki 935 olmuştur. 17 Mart 2015 tarihinde askeri lojmanda intihar ederek yaşamına son sağlayan Sadettin Açıkgöz’le ortak son 2,5 sene arasında intihar eden astsubay sayısı ise 30’a ulaşmıştır. Aileler, oldukça çok güçlüğe göğüs gererek, gözlerinin içine bakarak yetiştirdikleri ve mukaddes saydıkları askerlik hizmetlerini yapmaları için kocaman bir gururla devlete emanet ederek asker ocağına gönderdikleri çocuklarının bir an önce, sağ salim evlerine dönmeleri için de yollarını beklemektedirler. Ancak son 3 yılda 159 yurt evladı kendi canlarına kıyarak anne babalarını evlatsız bırakmıştır. Geçtiğimiz günlerde yapılan ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nde İntihar ve Mobbing’ konulu Sempozyumun netice bildirgesinde; ‘hemen her astsubayın uğraş hayatının bir zamanında mobbinge maruz kaldığı, mobbing mağduru askerlerin yüzde 42’sinin hakaretten, yüzde 30’unun dayaktan, yüzde 28’inin orantısız cezalardan, yüzde 24’ünün ise sıhhat hizmeti alamamaktan şikayet ettiği’ bilgilerine yer verilmiştir." 

“TOPLUMDA ŞÜPHE VAR”

Gazetelerde sıkça görülen 'asker cinneti' ve ya 'asker intiharı' başlıklı haberlerin, toplumda derin yaralar açtığını ve tıpkı sürede toplumu hüzne boğduğunu anlatım eden Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konu ile ilgili oldukça çok şüphe ve iddia da gündemden düşmemekte, kamuoyu ikna olamamaktadır. 9 Şubat 2015 tarihli basın-yayın organlarında; 9 Aralık 2014 tarihinde Şanlıurfa Ceylanpınar’da sevgilisinin mesajı itibarı ile cinnet geçirerek iki arkadaşını öldürdükten sonra intihar ettiği açıklanan Umut Aslan’ın, hem askeri hem de sivil savcılıklarca yürütülen soruşturmalar sonucunda silahından 16 kurşun sıkıldığı, 3 askerin de ellerinde barut izlerinin bulunduğu, hadise yerinde üç askerin de silahından çıkmayan bir kovana rastlandığı ve yakın mesafeden yapılan atışlarla ölmedikleri açıklanmış, hem askeri hem de sivil savcılık vasıtası ile iki ayrı tahkikat başlatıldığı haberi yer almıştır. Bu ve bu gibi olayların, ölümlerin, haberlerin önüne geçebilmek için genç yaşta canlarından bulunan askerlerimizin intihar sebeplerinin araştırılması, lüzumlu önlemlerin alınması, yapılan soruşturmaların şeffaflık arasında gerçekleştirilmesi, sorumluların saptama edilmesi ve lüzumlu cezaları alabilmeleri misyonu ile MHP Grubu hesabına Meclis Araştırması açılmasını Öneri ettik."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar