Arsa mağdurları: Bakanlık seçkinlerin parsel imarlarının ihyasına çalışıyor

İzmir’deki Balçova arsa mağdurları, ilginç bir eyleme imza attı. Kefen giyen mağdurlar, imar planlarında adaletsizlik olduğunu söyleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tepki gösterdi. Kendilerine...

Google Haberlere Abone ol
Arsa mağdurları: Bakanlık seçkinlerin parsel imarlarının ihyasına çalışıyor

İzmir’deki Balçova arsa mağdurları, ilginç bir eyleme imza attı. Kefen giyen mağdurlar, imar planlarında adaletsizlik olduğunu söyleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tepki gösterdi. Kendilerine haksızlık yapıldığını belirten mağdurlar, “Bize yüzde 90 terke 1.6 emsal yapılaşma hakkı, holdinglere ve güçlü firmalara yüzde 23 terke 3.5 emsal. Böyle eşitlik olmaz.” dedi. Bakanlığın yerel yönetimdeki planlama hatalarını çözme görevi olduğunu ifade eden arsa mağdurlarının temsilcisi Av. Mustafa Kemal Turan, Folkart örneğini vererek, “Bakanlık da seçkin, kuvvetli birtakım grupların bazı parsellerinin imarının ihyasıyla çalışıyor.” dedi.

Arsa mağdurları, Balçova Belediyesi tarafından 1970'li yıllarda imar planı yapılmadan kadastral parsel üzerinden satılan ve arsalarıyla ilgili yapılan imar planında aynı bölgedeki bazı arsalara 2.5 emsal verilmesine rağmen kendilerine 1.6 emsal verildiği gerekçesiyle bugün farklı noktalarda eylem yaptı. Kefeni simgeleyen beyaz önlükler giyip başlarına siyah kuşak bağlayan eylemciler, ilk olarak Üçkuyular’da AVM yapılan bir arsada basın açıklaması yaparak, imar kurbanı olduklarını söyledi. "Bize yüzde 70 terke 1.6 emsal, holdinglere yüzde 23 terke 3.5 emsal. Böyle eşitlik olmaz", "Tüm İzmir il sınırları içinde alınan düzenleme ortaklık payı ile verilen emsal arasında illiyet bağı olsun", "İmar hukuku bakımından eşitlik ve adalet istiyoruz" yazılı dövizler taşıdılar. Daha sonra yüksek katlı TOKİ binaları ve Bayraklı ilçesinde şehrin en yüksek binaları olan Folkart önünde açıklama yaptı. Balçova Arsa Mağdurları İnsani Yardımlaşma Derneği adına konuşan Av. Turan, imar planlaması için hem merkezî hükümete hem de yerel yönetime tepki gösterdi. Bir şehrin imar planlamasında 16 kat fark olmayacağının altını çizerek, “Bu fark varsa birileri imarzade olur, birileri imarzede olur. Buradaki yanlışlığın kökten çözülmesi lazım.” dedi. Belediyenin tapu sahibi arsa mağdurları için çözüm ürettiğini söylediğini aktaran Turan, “Üçkuyalar’da TOKİ’ye veya Yeni Kent Merkezi'ne bizim 15-20 katımız imar veriliyor. Böyle bir imar hukuku olur mu?” diye sordu. Balçova arsa mağdurları için "yol yok, zemin kötü" bahanesinin öne sürüldüğünü kaydeden Turan, “Allah aşkına, Bayraklı’nın balçıklı zemini benden daha mı iyi? Oraya verdiği oran yüzde 23 terke, 3,5 emsal. Bizden, 1980 öncesi yapılan yüzde 20 terki kabul etmiyor, yüzde 90 terk istiyor. O terki kabul edersem, bana 100 metrekarede 16 metrekare yapılaşma hakkı geliyor, Folkart’a 266 metrekare, başka bir yere 269 metrekare yapılaşma izni veriyor. Neredeyse benim 10 katı bedellere geliyor.” şeklinde konuştu.

'BAKANLIK SEÇKİN GRUPLARIN İMAR İHYASI İÇİN ÇALIŞIYOR'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, parsel bazında Türkiye’deki şanslı büyük maliklerin peşinde koşacağına mağdurları kucaklaması gerektiğini söyleyen Av. Turan, “Bakanlık niçin kuruldu? Yerel yönetimdeki planlama hatalarını çözmek adına. O da seçkin, kuvvetli birtakım grupların bazı parsellerinin imarının ihyasına çalışıyor. Özelleştirme İdaresi mesela Yeni Kent Merkezi'nde bazı şanlı adalara yüzde 40 değil, yüzde 20 terke Bayraklı’da Folkart’ın bulunduğu araziyi veriyor. Gidin bakın kaç paraya almış, bunun karşılığında kaç paraya daireleri satıyor. Bu 50 bin metrekarede yüzde 20 terk alırsan, 3.5 emsalle çarparsan diğerlerinden 35 bin metrekare fark elde ediyorsun. 50 metrekaresinin 200 bin dolara satıldığını düşünün, 220 milyon dolar para alıyor. Sonra o parayla Özelleştirme'den, karayolunun yanındaki yeri alıyor. Sen bunu yapacağına orada proje geliştir, arsa mağdurlarına belediye yapmıyorsa sen devreye gir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da göreve çağırıyoruz.” dedi.

Hükümete de seslenen Turan, “Yerel yönetim yoldan çıkmış olabilir, imar hukukunda dengeyi bozmuş olabilir. Merkezî hükümet bunu seyretmeyecek, gelip şanslı yerleri daha şanslı hale getirmeyecek, gelecek bu vatandaşların hepsinin faydasına çalışacak. Folkart adına değil, kamu adına bunu yapacak. Böyle ucube, haksız rant, büyük holdingleri şanslı hale getiren çalışmaların üzerine gideceksin ama ne yapıyorsun, ‘Bir de benimki olsun, Folkart için devreye gireyim.’. İkisini de göreve çağırıyoruz.” diye konuştu.

İmar şansı bakımından arsa mağdurları olarak holdinglerle aynı hizaya gelmek istediklerini de belirten Turan, “Yeni Kent Merkezi'ndeki plan, kamu yararı düzeltilerek yapılmamıştır. Devletin malı, Özelleştirme İdaresi'nden ucuza satılıp devlet zarara girmesin.” dedi. Hazine'den çalıp kaçak bina yapanların proje üretilerek ihya edildiğini ve şehir dönüşümü yapıldığını iddia eden Turan, devletten arsa alıp bir metre kaçak yapmayanlara ise, ‘Sen bekle’ dendiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar