ARO, kaçak ve belgesiz turist rehberi denetimlerinde 183 tutanak tuttu

Antalya Rehberler Odası(ARO), 6326 Sayılı Turist Rehberleri Kanunu'nun 7/7. maddesi gereği 1 Mayıs-30 Kasım tarihleri arası 121 defa denetim yaptığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
ARO, kaçak ve belgesiz turist rehberi denetimlerinde 183 tutanak tuttu

Antalya Rehberler Odası(ARO), 6326 Sayılı Turist Rehberleri Kanunu'nun 7/7. maddesi gereği 1 Mayıs-30 Kasım tarihleri arası 121 defa denetim yaptığını bildirdi.

ARO Başkanı Hasan Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, belirtilen tarihlerde, yönetim kurulu tarafından yetkili kılınan denetim görevlilerince Antalya ve ilçeleri olmak üzere, denetim konusunda işbirliği talep eden diğer odaların yetki sınırları içerisinde toplam 121 kez denetim yapıldığını kaydetti.

Uysal, kaçak ve belgesiz rehberlik faaliyetlerinde 147, sözleşme yapmadan tura çıkma 20, dili dışı rehberlik yapma 11 ve hükümsüz ve eski kokartla tura çıkmaktan 5 olmak üzere toplamda 183 tutanağın düzenlediğini ifade etti.

Denetimlerin Antalya merkez, Alanya, Manavgat, Demre, Kaş, Tahtalı Teleferik, Kemer, Phaselis, Aspendos, Perge, Korkuteli-Denizli yol kavşağı, Denizli, Muğla, Aydın, İzmir ve ilçelerinde yapıldığını belirten Uysal, 6326 Sayılı Kanun gereği yapılan denetimlerde, kanunun öngördüğü şekilde kolluk güçlerinden destek alındığı kaydedildi.

Tüm denetimlerde ARO tarafından yetkilendirilen denetmenlerin hazır bulunduğunu aktaran Uysal, yalnızca 3 denetime Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'den bir memur ile Türkiye Turizm Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) yetkilisinin katıldığını kaydetti.

Denetim esnasında tur faaliyetini engelleyici veya kısıtlayıcı tavırlardan sakınılmış, kolluk gücü yalnızca araç durdurma ve kaçak rehberlik yapan şahısların kimlik tespitinde devreye sokulduğunun altını çizen Uysal, ortalama üç dakika içerisinde bitirilen bir denetim ile meslektaşlarımızın vakit kaybetmeden turlarına devam etmeleri sağlandığını dile getirdi.

Uysal, denetimlerle ilgili şu bilgileri verdi: "Denetimlerle ilgili, gerek meslektaşlarımız gerekse acentalarımız tarafından gelen yapıcı eleştiriler göz önünde bulundurularak, uygun görülen düzenlemeler ivedilikle yapılmıştır. Buna rağmen zaman zaman çeşitli zorluklara maruz kalınmıştır. Örneğin bazı kaçak acentacılık veya belgesiz-kaçak rehberlik faaliyetinde bulunan şahısların kışkırtmaları sonucu denetmenlerimiz zaman zaman esnafla karşı karşıya gelmiştir. Örneğin Manavgat Şelalesi Esnafı gibi. Yine aynı sebeple Manavgat'ta kolluk gücü desteği alımında zaman zaman problem yaşanmıştır."

Diğer yandan TÜRSAB tarafından yapılan yoğun baskı sonucu, kanuna aykırı bir durum teşkil etmesine rağmen, 27 Haziran 2013 tarihli bakanlık genelgesine istinaden denetimlere Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve TÜRSAB tarafından temsilci gönderilmediğini iddia eden Uysal, bu şekilde hakkında tutanak düzenlenen acentaların ceza almasının önüne geçilmek istendiğini savundu.

ARO tarafından bakanlık bürokratları nezdinde yapılan tüm girişimler ve itirazların kabul görmediğini belirten Uysal, 6326 sayılı kanuna aykırılık teşkil eden bu durum, oda avukatımız tarafından adli mercilere taşındığını kaydetti. Uysal sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun üzerine 15 Kasım 2013 tarihli yeni bir genelge yayınlanarak durum düzeltilmeye çalışılsa da, tatmin edici değildir. Gerekirse 'görevi kötüye kullanma' konusunda yeni bir kanuni sürece girilecektir. Yapılan tüm yıldırma politikalarına karşın, gücünü değerli meslektaşlarının desteğinden alan oda yönetim kurulumuz, bu süreci gerekli düzenleme ve düzeltmeler yapılıncaya kadar devam ettirmeye karar vermiştir. ARO yönetimi olarak mesleğimizi ilgilendiren, yasal olmayan hususlarda gereken mücadeleyi vereceğimizi tekrar belirtiriz; kanunun verdiği yetkinin hiçbir şekilde kısıtlanmasını kabul etmeyeceğimizi beyan ederiz. Gelecekteki turizm hedeflerine ancak daha kaliteli ve yüksek standartta hizmet ile ulaşabiliriz. Bunun da en önemli unsuru yasa ve kurallara uygun davranılmasıdır. Turizm sektöründe yasal olmayan kaçak rehberlik, kaçak acentacılık, kaçak taşımacılık, kaçak otelcilik, kaçak içki üretimi faaliyetlerin engellenmesi için her kurum ile işbirliği ve ortak denetim yapmaya hazır olduğumuzu tekrar vurgulama gereği duyuyoruz. İlk bakışta yasal yükümlülükler maddi külfet gibi görünse de, uzun vadede mutlaka kazanımı her anlamda büyük olacaktır. Yeni yılın, başta tüm meslektaşlarımıza ve turizm sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz." CİHAN

Yorumlar