Arınç: Anayasaya aykırılığı tartışılacak bir konu, kavga edilecek değildi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM genel kurulunda görüşülen HSYK düzenlemesi sırasında milletvekillerinin kavga etmesi konusunda, "Anayasaya aykırılığı tartışılacak bir konu ama, kavga edilecek bir konu değildi.

Google Haberlere Abone ol
Arınç: Anayasaya aykırılığı tartışılacak bir konu, kavga edilecek değildi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM genel kurulunda görüşülen HSYK düzenlemesi sırasında milletvekillerinin kavga etmesi konusunda, "Anayasaya aykırılığı tartışılacak bir konu ama, kavga edilecek bir konu değildi." dedi.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde partisinin seçim bürosunun açılışına katılan Arınç, partilere seslendi. Arınç, mecliste HSYK düzenlemesi konusunda çıkan kavgaya değinerek, şunları dile getirdi. "Bazı milletvekillerinin burnundan kan gelmiş. Bazıları yerlere yuvarlanmış. Hatta bakan arkadaşlarımız kavganın içinde kalmışlar. Akşam saatlerinde başlayan tartışma, sabah 8'e kadar devam etmiş. Ben 5 dönemdir parlementodayım. Bu tartışmalı toplantıları bilirim. Bu parlamentoda kendini bilmez 3-5 kişi edepsizlik yapınca bunun karşılığını vermek isteyenler olur. Hiç hoşa gitmeyen manzaralar yaşanır. Ama bir sonuç var. Bu kanun çok önemli bir kanun olarak geldi."

Muhalefetin, kanuna ilk dönemde reddettiğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti: "Türkiye'de diktatörlük kuracağımızı ilan ettiler. Ağzına gelen her şeyi söyledi. Bu söylediklerinin yüzde 1'i doğru ise, yüzde 99'u gerçek değildi. Sadece politika yapıyorlardı. Bizi yıpratmak istiyorlar. Anayasaya aykırılığı tartışılacak bir konu ama, kavga edilecek bir konu değildi. Biz kanunu çıkarılmasında fayda gördük. Hükümet olarak destekledik. Muhalefet, tam aksine burunları kırılacak, kanları akacak kadar muhalefet kendi söylediklerinin doğruluğuna inandı. Bu tartışmaların sonunda ortaya bir sonuç çıkıyor. Kimin haklı veya kimin haksız peşinde konuştuğunu görebilirsiniz. Dün sabah saatlerinde HSYK kanunu çıkarken kabul oyları 220. Tamamı AK Parti'ye ait. Peki hayır diyenlerin sayısı kaç? Kabul etmeyenlerin sayısı kaç. Kürsüyü işgal edelerin, Meclis Başkanına hakaret edenlerin bu kanunu çıkartmamaya çalışanların verdikleri red oyu ise sadece 28."

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu saçmalığı bu yanlışlığı Orhangazi'den ilan etmek için şunu söylüyorum. CHP'nin 150'den biraz fazla milletvekili var. MHP'nin biraz milletvekili var. BDP'nin 25-26 milletvekili var. Bunların 3'ü de karşı olduğuna göre toplam milletvekili sayısı 220 civarında. Hayır diyenlerin sayısı bunun sadece 10'da biri. Yani yüzde 90'ı ortada yok. Evet dememek için mi, yoksa 'bizim muhalefetimiz zaten sahteydi canım, bakmayın bağırdığımıza çağırdığımıza. Bizim Aslına bu kanan faydalı, ama biz muhalefet etmek için böyle tiyatro oynuyoruz anlamına mı geliyordu. Kararı siz verin."

Kendisi hakkında 2 gensoru verildiğini belirten Arınç, "Mecliste yaptığım konuşmada adeta ben terörü destekliyormuşum gibi MHP önerge verdi. 'Kürt kardeşlerimi seviyorum' deyince onlar bana 'bu ülkede aslında şunu mu demek istiyorsunuz' mi dayadı. Ben de çıktım. İki cümle söyledim. Terörü küçük göstermek, mücadelesini zayıflatmak iddiasına bana söylüyorsanız. Sadece gensoru vermek yetmez. Benim için Meclis soruşturmasını istemeniz ve Yüce Divana göndermeniz lazım. Çünkü çok ağır bir suç söylüyorsunuz. Ama sonunda bana 10 lira para cezası verilsin diye bunu yapıyorsunuz. Benim suçum idamlıksa bunun karşılığı yüce divandır. 55 taneniz bir araya gelsin, o zaman söylediklerimden size savunmasını yaparım dedim. Başka şeyler de oldu. Sonunda oylamada gensoru partiden bile 5 milletvekili benim aleyhimde oy kullanmadı." diye konuştu.

"Arkadaşlar artık bu sahte gösterişlere, yalan sözlere, 'muhalefet yapıyorum' diyerek, ortalığı kan gövdeyi götürür gibi kavgaya dönüştürmeye, maskaralıklara gerek yok" diyen Arınç, şunları kaydetti: "HSYK sizin için en büyük kırmızı çizgi ise o zaman bütün milletvekillerinizle parlamentoda olun. Her birinizin buna 'hayır' oyu vermesi gerekir. Oysa siz yüzde 90 hayır oyu vermediniz. Parlamentoda yoktunuz. Bağırıp çağıracak 10 kişiyi getirdiniz. Ondan sonra da kavga çıkardınız. Allah böyle bir muhalefeti başka bir ülkeye vermesin. Ülkemize de bir an evvel, aklı başında bir muhalefeti 2015 seçimlerinde parlamentoya getiriversin." CİHAN

Yorumlar