Arılar, aşırı dozda verilen ilaçtan ölmüş

Aydın’da geçen ay meydan gelen arı ölümlerinin tarım ilaçlarından değil, arıcıların kullandığı yüksek dozda ruhsatlı ilaçlardan meydan geldiği ortaya çıktı. Ölen arılardan alınan 40’a yakın numunelerin incelenmesinde arıların...

Google Haberlere Abone ol
Arılar, aşırı dozda verilen ilaçtan ölmüş

Aydın’da geçen ay meydan gelen arı ölümlerinin tarım ilaçlarından değil, arıcıların kullandığı yüksek dozda ruhsatlı ilaçlardan meydan geldiği ortaya çıktı. Ölen arılardan alınan 40’a yakın numunelerin incelenmesinde arıların yüksek dozda ilaç kullanımı ve arı ölümlerinden çok görülen Nosema parazitinin sebep olduğu ortaya çıktı.

Geçen ay, Aydın’ın Yenipazar ve Nazilli ilçeleri çevresinde görülen arı ölümlerinin laboratuvar sonuçları belli oldu. İddia edildiği gibi arılan tarım ilaçları veya tarım ilaçları karışan pissulardan değil, arıcıların bilinçsizce kullandıkları ruhsatlı ilaçlardan kaynakladığı ortaya çıktı. Yapılan laboratuvar incelemeleri sonucunda arılarda yüksek dozda ilaç kalıntısına rastlandı. Laboratuvar sonuçlarıyla ilgili “Dağ fare doğurdu” diyen Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, arı ölümlerinin tarımsal ilaçlardan kaynaklanmış olabileceğini söylemişti. Altın, laboratuvar sonuçlarıyla ilgili şimdilik bir açıklama yapmayacağını daha sonra bilgi verileceğini söyledi.

Arıcılık sektöründe ucuz olduğu için kalıntı yapan ve tarımsal ilaçlar kullanıldığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, bu kimyasal ilaçların kalıntılarının bala da geçtiğini söyledi. Bu yüzden ballarda kimyasal kalıntı ortaya çıktığını belirten Uçmaklıoğlu, “Arılar doğada bitkisel ilaçlardan etkilendiği gibi arıcıların kullandıkları ilaçlardan da etkileniyorlar. Maalesef arıcılar kendileri de arı bitleri parazitlerine karşı zirai ilaç kullanıyorlar. Bunlarda balda kalıntı yapıyor. Arı ölümlerini de etkili oluyor. Bu balda etkili olduğu için imajımızı zedeliyorlar. Arıcılar, kalıntı yapan ilaçları uzun olduğu için kullanıyorlar. Balda kalıntı yapmayan, bal kesimi yapıldıktan sonra kullanılan ilaçları kullanmıyorlar. Daha ucuz olduğu için tarımsal ilaç da kullanıyorlar. Arıcılıkta ilaç kullanım denetimi tam olarak da yapılamıyor. Ucuz diye tarımsal ilaçları arıcılıkta kullanıyorlar. Bu hem balımıza hem de arcılığa zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Arı ölümleriyle ilgili Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvar sonuçlarıyla ilgili sorularımıza raporları tam olarak incelemedikleri gerekçesiyle Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal herhangi bir bilgi vermezken, laboratuvar sonuçlarının kamuoyundan neden gizlendiği merak konusu oldu.

NOSEMA HASTALIĞI NEDİR?

    Nosema hastalığı, Nosema apis isminde ki hücre içi bir parazit tarafından meydana getirilen ergin arı hastalıklarından olup tüm arı hastalıkları içinde en yaygın olanlarından birisidir. Arıların sindirim sisteminde bozukluk yaparak verim düşüklüğüne yol açarak ekonomik kayıplara neden olur. Bu hastalık arı ölümleri de yapmaktadır. Rutubetli yerlerde ve mevsimlerde nosemosis'in görülme ihtimali daha fazladır. Hastalıkla genellikle yavruların çoğaldığı ilkbahar mevsiminde görülmektedir. CİHAN

Yorumlar