Antik kentteki nitelikli tarihi taşlar tapınaklar bölgesinde korumaya alındı

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te bulunan nitelikli taşlar tapınaklar bölgesine taşınıyor.

Google Haberlere Abone ol
Antik kentteki nitelikli tarihi taşlar tapınaklar bölgesinde korumaya alındı

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te bulunan nitelikli taşlar tapınaklar bölgesine taşınıyor. Antik Tiyatro'nun ön bölümünde bulunan tarihi taşlar, korunaklı bölge olan tapınaklar bölgesine taşınmaya başladı.

Side Antik Kent'te 67 yıldır yapılan kazı çalışmaları kapsamında antik tiyatronun yanına bırakılan taşlar, ayıklamadan geçtikten sonra tapınaklar bölgesinde koruma altına alındığı belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2 yıl önce başta Apollon ve Athena tapınaklarının bulunduğu alanın koruması ve M.S. 5'nci yüzyılda inşaa edilen AA Bazalikası'nın restorasyonu için tapınaklar bölgesinin tahsisini Side Belediyesi'ne vermişti.

Side Belediyesi, hazırladığı proje kapsamında Antalya Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle bir yıl önce tapınaklar bölgesinde tarihi eserleri ayağa kaldırma ve restorasyon çalışması başlatmıştı.

Restorasyon kapsamında tapınaklar bölgesinde 25 kişilik ekip tapınaklar bölgesinde çalışma yapıyor. Arkeolog Altan Algül, tapınaklar bölgesinde bir yıldır Side Belediyesi öncülüğünde, Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı ile eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı gözetiminde 25 kişilik ekiple çalışma yaptıklarını kaydetti. Antik Kent'te antik tiyatro yakınlarında geçmiş dönemlerde bırakılan tarihi taşları ayırma çalışmaları yaptıklarını belirten Algül, nitelikli tarihi taşları ayırdıktan sonra tapınaklar bölgesine götürerek koruma altına aldıklarını kaydetti.

Antik kentte 1947 yılında İzmir Efes'ten sonra Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel öncülüğünde 67 yıldır kazı çalışması yapıldığını hatırlatan Algül, "Antik kent içinde geçmiş dönemlerde bırakılan tarihi taşları ayırıyoruz. Tarihi değeri olan taşları alarak tapınaklar bölgesinde koruma altına alıyoruz. Niteliksiz ve hiç özelliği olmayan taşları da tapınaklar bölgesinde 12 aydır sürdürdüğümüz restorasyon çalışmasında değerlendiriyoruz. " ifadesini kullandı.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı, antik kentte 67 yıldır kazı çalışması yapıldığını ve bugüne kadar yüzde 10'nun ancak gün yüzüne çıkarılabildiğini açıkladı. 67 yıldır antik kentin geniş çapta gün yüzüne çıkmamasında en önemli etkenin üstünde hayatın devam etmesi olduğunu belirten Alanyalı, Anadolu Üniversitesi'nin de bölgede 5 yıldır kazı çalışması yaptığını kaydetti.

Antik kentin önemli kısmının toprak altında olduğunu belirten Alanyalı, yerleşim alanının altında çalışma yapılmadığı için tam olarak bilinmediğini ifade etti.

Alanyalı, antik kent içinde yerleşimin olmasının tarihi ören yerinin tam olarak gün yüzüne çıkarılmasının 5 asır sürebileceğini kaydetti.

CİHAN

Yorumlar