Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi açıldı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’nin açılışı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımı ile yapıldı. Hastanenin kurulması ile Ord. Prof. Albert Eckstein’in hayali 42 yıl sonra...

Google Haberlere Abone ol
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi açıldı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’nin açılışı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımı ile yapıldı. Hastanenin kurulması ile Ord. Prof. Albert Eckstein’in hayali 42 yıl sonra gerçekleşmiş oldu.

Nazi Almanyası’ndan kaçarak, 1940 yılında Türkiye’de çocuk hastanesinin kurulmasında öncü olan Ord. Prof. Albert Eckstein, “Türkiye’ye 300 yataklı bir çocuk hastanesi gerekli.” cümlelerini, 1960'lı yıllarda dile getirmişti. Bu sözün üzerinden 42 yıl geçti. Geçen yıla kadar Türkiye, tam teşekküllü bir hastaneye sahip değildi. Ancak temeli 2011 yılında atılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi, Eckstein’in isteğini geç de olsa hayata geçirdi. Ecskein, bu isteğini dile getirdiğinde, Ankara Üniversitesi’nde Çocuk Kliniği’ni kurmuştu. Kurulan bu yeni hastanenin açılışında, Ecstein'in adı da anıldı. Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Semra Atalay, Encstein'in bu isteğinin hayata geçtiğine işaret etti.

Hastaneni açılışı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüs'te yapıldı. Açılışa, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Semra Atalay, doktorlar ile öğretim görevlileri katıldı. Açılış töreninde konuşan Semra Atalay, bu hastanenin kendileri için bir hayal olduğunu anlattı. Türkiye’deki çocuk hastalıklarının tarihçesi hakkında bilgi veren Atalay, çocuk sağlığına verilen önemin ülkelerin gelişmişlik düzeyinin önemli bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Yeni bir çocuk hastanesine ihtiyaç duymalarının sebebi hakkında da bilgi veren Atalay, şunları kaydetti: "Hasta sayısına cevap veremiyorduk. Bina yetersizdi. Bütüncül hizmet sağlamıyorduk. Aynı binada hizmet veremediğimiz için ciddi sıkıntılar çekiyorduk. Bundan sonra ise bütüncül sağlık hizmetleri sağlayacağız. Anne ve çocuğu birbirinden ayırmayacağız.”

Bakan Mehmet Şimşek ise konuşmasında, kendileri için beşeri sermayenin kalitesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, vergi gelirlerinin yüzde 45’inin eğitim ve sağlığa ayrılacağını kaydetti. Sağlıkta sosyal güvenlik dahil yapılacak harcamanın bu yıl 75 milyar TL olacağı bilgisini veren Şimşek, “İnsani kalkınmışlık göstergeleri arasında, bebek ölüm oranları geliyor. Türkiye OECD ülkelerinin 30 yılda gerçekleştirdiğini 10 yılda yaptı. Türkiye’de büyük bir dönüşüm var. Herkesin bir sağlık sigortası var. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinde dahi bu yok. Tabi ki bizim katedeceğimiz bir mesafe var. Sağlık sektörünü önemsiyorum. Sağlıkta da Türkiye büyük bir potansiyele sahip. 2023 yılında bu 20 milyar dolarları aşar. Özel sektör ve kamu eli dünyaya kaliteli hizmet umarım sunabiliriz.” diye konuştu.

MÜEZZİNOĞLU: 6 YENİ ENSTİTÜ KURULUYOR

Bakan Müezzinoğlu da konuşmasında, merkeze insanı alan bir anlayışın mensupları olduklarını belirterek, Türkiye kamuoyunda, sağlıkta halkın memnuniyetinin yüzde 75’e geldiğini söyledi. Müezzinoğlu, yeni sağlık enstitülerini de kuracaklarını bildirdi. Bakanlar Kurulu’ndan ilk aşamada 6 enstitünün yıl sonuna kadar kurulacağına dair onayın alındığını kaydeden Müezzinoğlu, “Türkiye sağlık Ar-Ge’sinde güçlü bir noktaya gelsin istiyoruz.” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş de konuşmasında, hastanenin tamamlanmasında 42 milyon TL harcadıklarını söyledi. Konuşmaların ardından heyet, yeni hastaneyi gezdi. Çocuk Hastanesi Projesi 2005 yılında başladı. 2011 yılında ihalesi yapılan hastanenin yapımı 2013 yılında tamamlandı.

CİHAN

Yorumlar