Ankara-Moskova arasında S-400 pazarlığı

Türkiye ile Rusya arasında ünlü S-400 füzeleri konusunda pazarlıkların hala devam ettiği ileri sürüldü

Google Haberlere Abone ol
Ankara-Moskova arasında S-400 pazarlığı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Suriye'deki iç savaştan sonra hava savunma sistemini güçlendirme çalışmalarına hız veren Türkiye'nin, Rusya'nın elindeki S-400 füzeleriyle ilgilendiği daha önce açıklanmıştı. Gelinen noktada görüşmelerin hala devam ettiği belirtildi. Rusya’nın devlete bağlı teknoloji şirketi Rostech Genel Müdürü Sergey Çemezov, Rusya ve Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemlerinin Ankara’ya satışı konusunda görüşmeleri sürdürdüklerini öne sürdü. Abu-Dabi’de düzenlenen IDEX 2017 uluslararası savunma fuarında gazetecilere konuşan Çemezov, “Türkiye her zaman S-300 füze savunma sisteminin alımıyla ilgileniyordu, şu an da S-400 ile ilgileniyor. Görüşmeler sürüyor.” diye konuştu.

Kasım 2016’da, Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin hava savunma sistemi ihtiyacını gidermek için Rus S-400 füze savunma sistemleriyle ilgili Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü bildirmişti. Işık, "Rusya ile S-400 için görüşüyoruz. Ancak farklı ülkelerle görüşmeler de yapılıyor" diye kaydetmişti. Rusya'nın bu konuda tavrının şu ana kadar olumlu olduğunu ve proje üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldığını belirten Işık, "Bu noktada ümit ederiz ki, özellikle NATO üyesi ülkeler daha ciddi gayret gösterirler ve NATO'yla uyumlu bir füze savunma sistemimiz olur. Ama biz hiçbir zaman Rusya'nın bu teklifini de gözardı etmiyoruz" diye konuşmuştu.

S-400 Triumf orta menzilli hava savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rus yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir. S-400'ün S-300 sistemlerinden en önemli farkı daha fazla hedefi aynı anda takip edebilmesi ve gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahip olmasıdır. Ayrıca S-400'de kullanılan radarlar hafif radar izine sahip olan ve hayalet uçak tabir edilen hedefleri takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 sistemine şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş olmasına rağmen Çin Halk Cumhuriyeti haricinde yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemiştir.

Yorumlar

ihsan füze satın alma değil birlikta türkiyede üretim teknoloji trasnsferi başkası yanlış