Anadolu Alevi Derneği: Geminin selameti için beraberliğe ihtiyacımız var

Okmeydanı'nda yaşanan olayların ardından Alevi dernekleri harekete geçerek sağduyu ve birliktelik çağrısında bulundu. Anadolu Alevi Derneği Başkanı Ali Şeyhun, felaketlerin yaşandığı bir dönemde kin ve nefret duygularının çok konuşulmasından...

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Alevi Derneği: Geminin selameti için beraberliğe ihtiyacımız var

Okmeydanı'nda yaşanan olayların ardından Alevi dernekleri harekete geçerek sağduyu ve birliktelik çağrısında bulundu. Anadolu Alevi Derneği Başkanı Ali Şeyhun, felaketlerin yaşandığı bir dönemde kin ve nefret duygularının çok konuşulmasından rahatsız olduklarını açıkladı. Ülkeyi bir gemiye benzeten Şeyhun, "Geminin selameti için beraberlik ve kardeşliğe ihtiyacımız var." dedi.

Okmeydanı'nda yaşanan gerginlik ve olaylar sırasında bir Alevi vatandaşın cemevinin önünde vurularak hayatını kaybetmesi, Alevi dernekleri arasında rahatsızlığa neden oldu. Yaşanan olayların gerginliğin tırmanmasına neden olmaması için girişimlerde bulunan Anadolu Alevi Derneği, 'Alevilik ve Bektaşilikte Kadın' konulu programda güncel konularla ilgili de mesajlar verdi. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şeyhun, Soma faciasının hemen ardından Okmeydanı'nda yaşanan olaylara karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunndu. Şeyhun, "Akıl tutulması yaşanıyormuş gibi felaket üstüne felaketler yaşıyoruz. Kin ve nefret duyguları çok konuşuluyor. Biz bunların çok konuşulmasını hem istemiyoruz hem de tasvip etmiyoruz. Biz inşallah hep iyiyle oturup iyiyle kalkacağız." şeklinde konuştu.

Soma'da hayatını kaybeden 301 şehidi rahmetle andıklarını belirten Şeyhun, "Allah bir daha böyle felaketler göstermesin. Bununla birlikte ülkemizin en çok ihtiyacı olan kardeşlik, birlik, beraberlik duygularının geliştirilmesine ihtiyacımız var. Ülke olarak bir gemide yaşıyoruz ve bu geminin selameti için beraberlik ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Biz bunu tesis etme adına böyle programlar yapıyoruz." diyerek, sağduyu çağrısında bulundu.

Programın en renkli isimlerinde biri olan Baba Mansur Ocağı'ndan tarihçi Süleyman Alan, Soma'da ve Okmeydanı'nda hayatını kaybeden vatandaşları hatırlattı. Alan, "Madene giren işçilerin de Cemevi'nde hayatını kaybeden Uğur Kurt'un da o an için ölümü düşünmediğini anlatan Alan, "Soma'daki o madendeki işçilerimiz acaba ne hayal ediyorlardı. Ağustos'taki düğünü, kanser hastalıklarının tedavisi için bir şeyler yapmayı hayal ediyorlardı. Okmeydanı'nda cemevine giden canımız, bir canı hakka uğurlarken kendisinin hakka uğurlanacağını herhalde bilmiyordu. Acaba bilse gider miydi? Ya da gidip gitmemesi bir şey ifade eder miydi? Kadın, erkek, Alevi, Hristiyan, Mecusi, putperest de ne olursa olsun hepimiz insanız ve hepimiz bir gün bu dünyadan ayrılıp gideceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

'KONSOLİDE ETMEYE ÇALIŞANLARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEYELİM'

Çerağ Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Avukat Gülnaz Güneş Aykaş da ortaya çıkan zarar büyük de olsa barış çabalarının hayati değerde olduğuna vurgu yaptı. Kendi kesimlerini konsolide etmeye çalışanlar olabileceği uyarısında bulunan Aykaş, "Son günlerde bazı siyasilerin Alevi-Sünni gerilimini tırmandırmaya çalıştığına dair endişeler mevcut. Toplumun bütün kesimleri bu tür girişimlerin zararlı olduğu konusunda hemfikir. Gerçi zararı ezelden beri biz Aleviler yaşarız, diğer taraf da sadece bizim zararımıza üzülürken rahatsız olur. Bu tür endişeler gerek kendi derneğim, gerek Anadolu Alevi Derneği ve gerekse bağlı olduğumuz federasyonumuzun barış çabalarının bu faaliyetlerin ne kadar yerinde ve ne kadar gerekli olduğunu göstermektedir. Okmeydanı'nda bir cemevi önünde Alevi vatandaşımız saldırıya uğrayarak katledildi. Kabe'ye meden Mescid-i Haram dendiğini merak ederdim. Sonradan öğrendim ki Kabe'ye sığınan her kim olursa olsun ona dokunmak harammış. Bütün ibadethaneler bence birer Kabe'dir. Okmeydanı'nda günahsız bir kişiyi üstelik cemevinde katletmek Kabe'de adam öldürmek kadar ağır bir suçtur. Ancak zor da olsa sükuneti elden bırakmamak, birlik olmak dirlik olmaktan başka çaremiz yok. Yoksa husumetle kendi kesimini konsolide etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz." şeklinde konuştu.

Programa katılan Cumhuriyet Halk Partisi Maltepe Belediye Meclis Üyesi Ziya Hayırlıoğlu da dikkat çeken tespitlerde bulundu. Hayırlıoğlu, "Bu birlikteliklerin nice karanlıkları açığa çıkaracağına,kardeşlikleri pekiştireceğine, yanlış anlamalardan doğan kardeşlik dışı hareketleri kendi bünyesinde söndüreceğine inanıyoruz. Bunu canı gönülden destekliyoruz. Farklılığımız olmadığı halde varmış gibi bizi yanlara doğru iten ancak anlaşıldıktan sonra merkeze doğru çektirenlerin yanında başarılı olamayacaklarını görmekten mutluluk duyuyorum." diyerek, organizasyona destek verdi

CİHAN

Yorumlar