Amerikalı fotoğrafçı, İpek Yolu’nda evlerin içine yolculuk yaptı

Amerikan fotoğraf sanatçısı Lynn Gilber(76), Kırıkkale’de İpek Yolu üzerinde bulunan tarihi evlerin içinin resmini çekerek geçmişe yolculuk yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Amerikalı fotoğrafçı, İpek Yolu’nda evlerin içine yolculuk yaptı

Amerikan fotoğraf sanatçısı Lynn Gilber(76), Kırıkkale’de İpek Yolu üzerinde bulunan tarihi evlerin içinin resmini çekerek geçmişe yolculuk yapıyor.

İlerlemiş yaşına rağmen dünyada yaptığı fotoğraf yolculuğunda Kırıkkale’ye yolu düşen Gilber, rehberi Erden Duygu ve işadamı Canpolat Pehlivanlı, sponsoruyla İpek Yolculuğu’nu yeniden yaşadı. 3 gün süren Kırıkkale macerasında Balışeyh merkez ile buna bağlı Kenanbey ve Mehmetbey Obası köylerinde ziyaretlerde bulundu.

Görkemli Mekânlar adlı bir kitabı bulunan Gilber, "Son altmış senedir dünyanın dört bir köşesindeki tarihi evleri görme ve fotoğraflarını çekme tutkumu hayata geçirdim. Bölgedeki evlerin kapısını bana açan bu deneyim, oradaki insanları daha derinden anlamamı sağladı. Kişilerin özel eşya koleksiyonlarını barındıran etnografya müzelerini gezerek çeşitli kültürleri gözlemledim ve böylece bir iç mekânın özgünlüğüne olan hayranlığım daha da arttı.” dedi.

Türk insanının eşi benzeri olmayan misafirperverliğinin kendisi gibi onların dillerini konuşmayan New York'lu bir yabancının evlerine girebilmesini mümkün kıldığını vurgulayan Gilber, "Birgün birinin çıkıp da evlerini belgelemek isteyeceğini daha önce akıllarından geçirdiklerini zannetmiyorum. Yeryüzünün dörtte biri kadar yol gidip oraya ulaştıktan sonra, bu evlere girememe ihtimalinin olabileceğini bir kere bile düşünmedim. Belli bir yaşa gelmiş ufak tefek bir kadın olmam, ailelerin tanımadığı erkeklerin asla davet edilmediği bu özel evlere girebilmemin asıl nedeniydi.” diye konuştu.

Türkiye'deki İpek Yolu üzerinde bulunan yüzlerce evi belgelediğini açıklayan Gilber, “Gideceğim yerlere ulaşabilmek için bulabildiğim her türlü ulaşım aracını kullandım. Büyük halk otobüslerini, çalışma saatlerinden tasarruf etmek için gece otobüslerini, Arnavut kaldırımı dik bir tepeye çıkmak için bir golf arabasını. Bir çiftçinin kullandığı 50 senelik eski bir traktöre bağlı paslanmış bir römorkta yolculuk ettim. Fotoğraflarımda umduğum sonuçları elde edemediğimde, o bölgeleri tekrar ziyaret ettim. Kapadokya'ya yaptığım üç sefer ve günlerce, muazzam karakterli bir odada gerçekleştirdiğim, gündoğumundan öğlene kadar süren fotoğraf çekimleri sonucunda, doğal ışığın da yardımıyla, istediğim fotoğrafı elde etmeyi başardım.” şeklinde konuştu.

Altmış yıl boyunca dünyanın dört bir yanındaki evleri ziyaret ettiğini belirten Gilber, "Kendimi ön yargılarımdan kurtarmam ve sadece zihnimde kurduğum bir güzelliği aramayı bırakmak bir ömür sürdü. Güzellik gerçek olandır. Detaylar, motifler, dokular, katmanlar ve insanlarla nesneler arasındaki ilişkilerdir. Güzellik benim için denge ve uyumu aramaktır.” dedi. CİHAN

Yorumlar