Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü: Tarım ilaçları insan sağlığına zararlı

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, tarım ilaçlarının besin maddelerini hastalık ve zararlılardan korumakla birlikte, çeşitli yollardan sofralara kadar ulaştığını ve insan sağlığını ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.   &nbs

Google Haberlere Abone ol
Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü: Tarım ilaçları insan sağlığına zararlı

Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, tarım ilaçlarının besin maddelerini hastalık ve zararlılardan korumakla birlikte, çeşitli yollardan sofralara kadar ulaştığını ve insan sağlığını ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.

    İnsanoğlunun doğada kurulmuş olan zincirin halkalarından birine müdahale ettiği zaman mutlaka bozulmalar olacağını kaydeden Müdür Bolat, "Amasya köylerinde zirai ilaç yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Tarım ilaçları bitkilerin büyüme ve gelişmelerinde olumlu yönde etkisi olabileceği gibi diğer canlıları çeşitli yollar ile etkiler. Ülkemizin artan nüfusa karşın her geçen yıl tarım arazilerinde azalma olmaktadır. Nüfusu beslemek için tarım ilacı kullanımından vazgeçmemiz çok zordur." dedi.

    Bolat şunları kaydetti: "Tarım ilacı kullanımındaki en büyük yarar sarıhumma, beyin iltihabı ve diğer böceklerden oluşan hastalıklardan ve sıtma gibi hastalıklardan milyonlarca insanın korunmasıdır. Ayrıca ürünlerin ve çeşitli besin maddelerinin korunması da topluma ekonomik yararlar sağlamaktadır. Çoğu ülkede tarım ilaçları sayesinde nüfusun yüzde 6'dan az bir kısmı, diğer yüzde 94 'ü besleyebilmektedir. Ancak tarım ilaçları besin maddelerimizi hastalık ve zararlılardan korumakla birlikte, çeşitli yollardan sofralarımıza kadar ulaşmakta ve sağlığımızı tehdit etmektedir. Tarım ilaçlarının doğaya olan etkisi ve yarattığı kirlilik her ortamda insanlara anlatılırken, tarım ilaçları kullanıldıktan sonra boş kutuların tehlikeli ve zararlı olduğu hususuna dikkat çekilmiyor. İlimizde tarım ilacı kullanırken gösterdiğimiz hassasiyeti ilaçların konulduğu ambalajlara da göstermeliyiz.

Tarım ilaçları kullanıldıktan sonra bunları çiftçimizin eline ulaştıran ambalajlarını gelişi güzel alıcı ortama veya sulama kanallarına Yeşilırmak’a ve kollarına verilmemesi gerekmektedir. Bu atıklar tarım ilacı ile temas ettiği için tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup, tarımsal faaliyetle iştigal eden çiftçilerin bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Köy ve beldelerimizde bu tür atıkların oluşması durumda muhtarlık belediye başkanlıkları tarafından belirlenen yerde sızdırmaz konteynerlerde biriktirilerek lisanslı tesislere bertaraf edilmek üzere teslim edilmesi gerekmektedir." CİHAN

Yorumlar