Almanya'Nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Uyum Konseyleri kalkıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti, Uyum Konseyleri’ni (Integrationsausschuss) kaldırdı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'Nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Uyum Konseyleri kalkıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti, Uyum Konseyleri’ni (Integrationsausschuss) kaldırdı. Önceki gün Düsseldorf’taki Eyalet Parlamentosu’nda gerçekleşen Genel Kurul’da gündeme gelen ve Uyum Konseyleri hakkındaki düzenlemeleri içeren ‘Belediyelerde Siyasi Katılımı Geliştirme Yasası’nda yapılan değişikliklerle bundan böyle belediyelerde yalnızca Uyum Kurulları (Integrationsrat), uyum konusundaki organizasyon işleriyle ilgilenecek.

Böylece Uyum Konseyi’ne sahip olan belediyelerde yalnızca Uyum Kurulu faaliyet gösterbilecek. Bugüne kadar belediyeler Uyum Konseyi’ni mi yoksa Uyum Kurulu’nu mu kullanacaklarına dair kendileri karar veriyordu. Uyum Kurulu ve Konseyi arasındaki tek fark ise üyelerin oluşumuydu. Uyum Konseyi’nde meclis üyelerinin çoğunlukta olması ve başkan ile başkan yardımcılarının meclis üyesi olmaları gerekiyordu.

Konseyde kararlar ancak meclis üyelerinin çoğunlukta olmasıyla alınabiliyordu. Ancak Uyum Kurulu ve Konseyi’nin görev ve yetkileri de aynı idi. İçişleri Bakanı Ralf Jaeger bu şekilde göçmen temsilcilerinin eşit şekilde birlikte yaşamaları ve kurul üyelerinin ortak oy hakkına sahip olduklarını söylüyor. Uyum Kurulu’nda göçmenlerin istekleri dile getiriliyor ve bunlara göre kararlar alınabiliyor.

Hür Demokrat Parti FDP ise belediyelerin seçim özgürlüğünün kaldırılmaması için yasa tasarısında değişiklik yapılmasını istemişti. FDP Uyum Sözcüsü Joachim Stamp, belediyelerin kendi bölgelerinde uyumun hangi şekilde daha iyi yürüdüğünü kendilerinin daha iyi karar verebileceklerini savundu.

Oturumda ayrıca Uyum Kurulu’nun bundan böyle belediye seçimleriyle aynı gün seçilmesi kararlaştırıldı. Böylece bir dahaki seçimler 25 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak. Aynı gün belediyenin yanı sıra Avrupa Parlamentosu seçimleri de yapılacak. Bugüne kadar Uyum Kurulu’nu seçebilmek için Alman vatandaşlığına geçişin üzerinden beş yılın geçmemiş olması gerekiyordu.

Yeni düzenlemeyle birlikte yabancı vatandaşlığa sahip olan ailenin 18 yaşın üstündeki Alman vatandaşı çocukları oy kullanma hakkına sahip olacak. CİHAN

Yorumlar