Almanya'da yayalara da trafikte ceza puanı verilecek

Almanya’da 1 Mayıs’tan itibaren yeni Trafik Puan Ceza Tabelası (Flensburg) yürürlüğe girdi. Yeni puan sistemine göre, cep telefonu ile konuşmanın, sağdan sollamanın ve kırmızı ışıktan geçmenin cezaları ağırlaştırılıyor.Dün yürürlüğe...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da yayalara da trafikte ceza puanı verilecek

Almanya’da 1 Mayıs’tan itibaren yeni Trafik Puan Ceza Tabelası (Flensburg) yürürlüğe girdi. Yeni puan sistemine göre, cep telefonu ile konuşmanın, sağdan sollamanın ve kırmızı ışıktan geçmenin cezaları ağırlaştırılıyor.

Dün yürürlüğe giren yeni yasaya göre, daha önce 18 olarak belirlenen trafik cezası üst sınırı 8'e çekildi. Buna göre, bundan böyle 8 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetine el konulacak. Eski sistemde 18 ceza puanı bulunan bir kişi ehliyetini kaybediyordu.

Yeni yasaya göre saatte 21 ve 25 kilometre fazla hız yapan sürücüler bir ceza puanı ve 30 Euro ile cezalandırılacak. Trafikte kırmızı ışıkta geçmenin cezası da yine en az bir puan.

Kırmızı ışıkta geçen bisiklet sürücüleri de bir puan ve 100 Euro ile cezalandırılacak.

Direksiyon başında cep telefonla konuşanlara ise 60 Euro ceza bekliyor. Bu miktar şimdiye kadar 40 Euro idi.

Yeni sistemle sürücülerin yanı sıra yayaların ve ehliyeti olmayanların da aldıkları trafik cezaları puan sistemine işlenecek.

Trafik kurallarını ihlal ederek kapalı bariyerlere rağmen tren yolundaki raylardan geçen yayalar bir puanla cezalandırılacak. Kaza yerinden haber vermeden ayrılanlar ise iki puan cezası alacak.

Yeni yasaya göre ehliyeti olmayan gençler de puan cezası alabiliyor. Buna göre, genel trafik kurallarını uyamayan ve puan cezası alan gençler ehliyet sınavlarını girme hakkını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilecek.

Yeni sistemde alınan ceza puanları aşağıdaki şekilde zaman aşımına uğrayacak ve trafik sicilinden silinecek:

Birinci kategoride (1 ceza puanı) yer alan sürücülerin ceza puanları 2,5 yıl içinde

İkinci kategoride (2 ceza puanı) yer alan sürücülerin ceza puanları 5 yıl içinde

Daha ağır olanlar ise 10 yıldan sonra silinebilecek.

Uzmanlar, yeni yasanın ayrıntılarından haberdar olmayan çok sayıda insanın olduğunu hatırlatarak ilk günlerde ceza alanların sayısında artış olabileceği uyarısı yapıyor. CİHAN

Yorumlar