Almanya'da 'her araçtan 100 Euro alınsın' talebine tepki

Schleswig-Holstein eyaletinin SPD’li Başbakanı Albig’in Almanya’da ulaşım altyapısının tamiratı için her araç sahibinden 100 Euro ilave vergi alınması teklifine kendi partisinden itirazlar yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da 'her araçtan 100 Euro alınsın' talebine tepki

Schleswig-Holstein eyaletinin SPD’li Başbakanı Albig’in Almanya’da ulaşım altyapısının tamiratı için her araç sahibinden 100 Euro ilave vergi alınması teklifine kendi partisinden itirazlar yükseldi. SPD Genel Başkanı Gabriel, gündemlerinde böyle bir konu olmadığını söyledi.

Almanya’da yıpranan otoyolların ve köprülerin tamiratı için mali kaynak bulunması konusundaki tartışmalar sürerken, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Schleswig-Holstein eyaleti Başbakanı Torsten Albig’in teklifi kendi partisinde soğuk duş etkisi yaptı.

Albig, ülkedeki ulaşım altyapısının tamiratı için her yıl 7 milyar Euro ilave kaynağa ihtiyaç olduğunu ve günün birinden bütün araç sahiplerinin yıllık 100 Euro ilave vergi ödemek zorunda kalacağını söylemişti.

SPD’li Eyalet Başbakanı, “Bunu halktan artık gizlemeye gerek yok, açık bir şekilde tartışmalıyız.” ifadelerine yer vermişti.

Albig’in bu teklifi partisini Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in tepkisini çekti. Gabriel, koalisyon sözleşmesinde böyle bir maddenin bulunmadığını ve gündemlerinde böyle bir konu olmadığını söyledi.

SPD’nin Federal Meclis Bütçe Uzmanı Johannes Kahrs da teklifi yanlış bulduğunu ifade etti ve “araç sahiplerine ilave yük getirmeye gerek olmadığını” vurguladı.

Öte yandan koalisyonun büyük ortağı Birlik Partileri’nden de (CDU/CSU) söz konusu teklife sert eleştiriler yöneltildi.

CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, SPD’nin daha önce “yabancı plakalı araçlardan otoyol geçiş üreti alınmasına” bile karşı çıktığını hatırlattı ve yeni teklifin kendisini “şaşırttığını” söyledi.

CDU’dan Saksonya Anhalt Eyaleti Başbakanı Reiner Heseloff ve Federal Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Katherina Reiche’de otomobil sahiplerine ilave vergiye karşı çıktı ve söz konusu alt yapı tamiratının mevcut bütçe ile yapılmasını istedi. CİHAN

Yorumlar