Almanya'da Gemeinschaftschule modeline ilgi artıyor

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde eğitim reformu kapsamında Yeşiller/SPD koalisyon hükümetinin hayata geçirdiği Gemeinschaftsschule (karma okul) sistemine ilgi artıyor. Muhalefet ve eğitimciler tarafından zaman zaman eleştirilere neden...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Gemeinschaftschule modeline ilgi artıyor

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde eğitim reformu kapsamında Yeşiller/SPD koalisyon hükümetinin hayata geçirdiği Gemeinschaftsschule (karma okul) sistemine ilgi artıyor.

Muhalefet ve eğitimciler tarafından zaman zaman eleştirilere neden olsa da eyalet genelinde Gemeinschaftschule sisteminin pilot uygulamaları devam ediyor. Kültür Bakanı Andreas Stoch (SPD) 2013-2014 eğitim yılı için 87 Gemeinschaftschule’yi (Karma Okul) onaylamasının ardından bu öğretim yılı 129 Gemeinschaftschule ile tamamlanıyor.

Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 2015-16 Öğretim yılı için 76 okulun daha Gemeinschaftschule statüsüne geçmek için başvuruda bulunduğu bildirildi. Bu başvurularla ilgili nihai kararın 2015 yılı başında kadar verilmesi bekleniyor. Haupt ve Realschule tipi okulların Gemeinschaftschule dönüşümlerinin en önemli kriterlerinde biri 'iyi pedagojik konsepte' sahip olmaları. Yani okulların bireysel öğrenme ihtiyaçlarını karşılayacak bir zemin oluşturmaları ve her giriş sınıfı için de en 40 öğrenci bulunması şart koşuluyor. Gemeinschaftschule’nin en dikkat çeken özelliği ise Haupt-Real ve Gymnasium seviyesindeki öğrencilerin aynı çatı altında eğitim görme imkanına sahip olması.

Bu ortamın öğrencilerin henüz öğrenim hayatının başında bir tasnife tutulmamasından dolayı verimli sonuçlar vermesi bekleniyor. Daha önce yapılan bazı araştırma sonuçlarında velilerin Gemeinschaftschule modelini tasvip etmedikleri sonucu ortaya çıkmıştı. CİHAN

Yorumlar