Almanya'da evlere enerji pasaportu zorunluluğu getirildi

Almanya'da 1 Mayıs tarihinden itibaren gayrimenkul, kiralık daire satmak veya kiralamak isteyenler yeni düzenlemeye uyarınca aynı anda ürünün enerji kalitesi hakkında tam bilgileri açıklamak zorunda. Bu zorunluluğu yerine getirmeyenleri ise 15...

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da evlere enerji pasaportu zorunluluğu getirildi

Almanya'da 1 Mayıs tarihinden itibaren gayrimenkul, kiralık daire satmak veya kiralamak isteyenler yeni düzenlemeye uyarınca aynı anda ürünün enerji kalitesi hakkında tam bilgileri açıklamak zorunda. Bu zorunluluğu yerine getirmeyenleri ise 15 bin Euro tutarında bir ceza bekliyor.

İnternet veya gazeteler üzerinden ev satan ve kiralayanların da ev hakkındaki bilgilerin yanına enerji harcamasına dair bilgileri eklemeleri gerekiyor.

Kararın getirilmesindeki en büyük etken ise birçok kiracının veya mülk satın alan kişilerin önceden bilemeyeceği sebeplerden dolayı yüklü enerji ücretleri ödemek zorunda kalmaları oldu.

Berlin merkezli Almanya Mülk Sahipleri Birliği Ev ve Temel Vakfı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bundan sonra ev almak isteyenlerin veya ev kiralayacakların önüne ev veya daire ile ilgili bilgileri konmak zorunda. Buna evin ne kadar enerji tükettiği, ne kadar enerji muhafaza ettiği, yakıt değerleri ve tipi, kalorifer çeşidi ve tam tesisat bilgileri de dahil. Müşteriler bu konular hakkında bilgilendirilmedikleri zaman itiraz etme hakkına sahip. Enerji bilgileri bir enerji pasaportu şeklinde hazırlanılacak.

Bu gelişmeleri takip eden ev sahipleri hazırlıklarını yapmaya başlamış. Düzenlemeden haberdar olan ev sahipleri enerji pasaportunun faydalı olacağını ifade ediyor, fakat habersiz yakalananlar büyük cezalar ile karşılaşabilecek. En uç ceza ise 15 bin Euro olarak sınırlandırıldı.

"ENERJİ PASAPORTUNU GÖRMEDEN EV ALMAYIN"

Deutsche Bank Remscheid çalışanı Orhan Güney, ev alacaklara enerji pasaportunu görmeden kesinlikle ev almamalarını tavsiye etti. Güney, “Bu kural çok büyük bir ihtiyaç olduğu için mecburi olarak getirilmeliydi. Öyle evler var ki, yakıt yakıp dursanız bile ev ısınmaz. Kapalı camın önünde çakmak ile ateş çakıyorsunuz ve ateş sönebiliyor. Kapalı cama veya bazı ince cephe duvarlara elinizi tutuyorsunuz ve hafif bir rüzgar geliyor” dedi. Aynı sorunların kiracı olarak ev arayanlar için de geçerli olduğunu vurgulayan Güney, “Kiracılar karşılaştıkları sorunları ev sahiplerine bildirmeli ve bu konuda ısrarcı ve takipçi olmalı” uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar