Almanya'da Büyük Koalisyon SPD’ye oy kazandırdı

Genel seçimlerden üç ay sonra Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti işbaşı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da Büyük Koalisyon SPD’ye oy kazandırdı

Genel seçimlerden üç ay sonra Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti işbaşı yaptı. ARD’nin yaptığı kamuoyu yoklamasına göre bu ortaklık SPD’nin oylarını artırdı. Yeni Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in yeni görevinde başarılı olacağına inanmayanların çoğunlukta olması dikkat çekti.

İkinci kez Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon’un küçük ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), yapılan son ankette oylarını artırdı. Birinci devlet kanalının ARD-Deutschland Trend kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre seçimde yüzde 25,7, bu ayın başında yüzde 25 oy alan SPD’nin oyları yüzde 27’ye yükseldi.

Birlik Partileri ise oylarını artıramadı, ancak yüzde 42 ile en çok oy alan parti oldu. Muhalefetteki Yeşiller’in oyu yüzde 9, Sol Parti’nin ise yüzde 8’de kaldı. Ülke tarihinde ilk kez yüzde beşlik barajı geçemeyip Federal Meclis’e giremeyen Hür Demokrat Parti’nin oyu ise yüzde 4. Almanya için Altenatif (AfD) parti de FDP gibi yüzde 4 oy aldı.

Ankette ayrıca vatandaşlara Almanya’nın ilk kadın Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU) soruldu. Yoklamaya katılanların yüzde 40’ı bu atamayı doğru bulurken, yüzde 43’lük çoğunluk ise von der Leyen’in bu bakanlığa uymadığı görüşüne yer verdi. Yüzde 16’lık kısım ise nasıl değerlendireceklerini bilmediklerini belirtti.

Diğer taraftan von der Leyen’in Federal Savunma Bakanı olarak atanma süreciyle ilgili ilginç iddia ortaya atıldı. Spiegel’in hükümet çevrelerinden aldığı bilgiye göre von der Leyen bakanlık paylaşımı yapıldığı süreçte Başbakan Angela Merkel (CDU) ile Başbakanlık’ta yaptığı bir görüşmede Sağlık Bakanlığı’nı katiyen istemediğini söylemiş.

Bu görüşmeden sonra von der Leyen’in tamamen kabineden çekilebileceği bile gündeme gelmiş. Tüm bu gelişmeler sonrası Merkel, Horst Seehofer’e (CSU) İçişleri Bakanlığı’nı CDU’nun alacağını, sebep olarak da Hans-Peter Friedrich’in (CSU) başarısızlığını göstermiş. Yeni kabinede İçişleri Bakanlığı’na atanan Thomas de Maiziere (CDU) ise bu göreve atanacağını duyunca bunu istememiş, ancak Merkel’in isteği üzerine görevi kabul etmiş.

Bu arada Hollanda’nın kadın Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Alman mevkidaşına orduyu yönetme konusunda tüyolar vermiş. Spiegel’e konuşan Hennis-Plasschaert, özel kalemi olan bir subayın programlarda onun kadın çantasını taşımak zorunda kaldığı için garip bulduğunu, daha sonra bir sırt çantası alarak bu meseleyi çözdüklerini anlattı. Genellikle medyanın kadın savunma bakanına daha eleştirici baktığını belirten Hennis-Plasschaert, Alman mevkidaşına medyanın bu ilgisini orduya dikkat çekmek için kullanmasını önerdi. CİHAN

Yorumlar