Almanya'da asgari ücret tartışması sürüyor

Almanya'da Büyük Koalisyon Anlaşması’nda hükümet ortakları mutabakat sağlamasına rağmen asgari ücret konusunda tartışmalar devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da asgari ücret tartışması sürüyor

Almanya'da Büyük Koalisyon Anlaşması’nda hükümet ortakları mutabakat sağlamasına rağmen asgari ücret konusunda tartışmalar devam ediyor. Birlik Partililer (CDU/CSU) tarafından 8,50 Euro’luk asgari ücretin tüm istihdam alanlarına geçerli olmaması, bazı istisnalar yapılması yönündeki sesler çoğalıyor. Bu düşünce ekonomi dünyası tarafından şiddetle destekleniyor.

Siyah-Kırmızı hükümet anlaşmasında ise bu ücretin 1 Ocak 2015’ten itibaren kademeli olarak yürürlüğe konulması hedefleniyordu. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ise bazı istisnalar yapılması gerektiğini dile getirince, CDU Başkan Yardımcısı Julia Klöckner ve CDU’nun ekonomi uzmanı Michael Fuchs da Seehofer’i destekleyen açıklamalar yaptı.

Eyaletler düzeyinde ise Hessen Başbakanı Volker Bouffier (CDU) ile Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU) da istisnalar yapılmasını önerdi. Bouffier bu istisnalar çerçevesinde ek işle biraz para kazanmak isteyen okul ve üniversite öğrencileri ile emeklileri örnek gösterdi.

Ekonomi dünyası ise bu ücretten tamamen vazgeçilmesini istiyor. Ekonomi Bilirkişi Heyeti Başkanı Christoph Schmidt, Welt gazetesine yaptığı açıklamada çalışanların yüzde 20’sinin bu ücret yürürlüğe girdiği takdirde tehlikeye gireceğini belirtti. Schmidt buna örnek olarak Fransa’yı gösterdi. Alman İşverenler Birliği Başkanı Ingo Kramer ise kademeli bir plan ve istisnalar talep etti.

Alman Otomotiv Endüstrisi (VDA) Başkanı Matthias Wissmann ise doğu ve batı ayrımı yapılmasını istedi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann ise hükümet ortaklarını hükümet anlaşmasına sadık kalmaya çağırdı. Sendikacılar da istisna yapılmasına karşı çıktı. CİHAN

Yorumlar