Almanya'da alkol yasağı tartışması

Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde halka açık alanlarda alkol kullanımı yasağı ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da alkol yasağı tartışması

Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde halka açık alanlarda alkol kullanımı yasağı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Emniyet istatistiklerine göre Stuttgart, Freiburg, Ravensburg, Konstanz ve Heidelberg gibi şehirlerde yaşanan şiddet olaylarının yüzde 65’i alkolün etkisiyle meydana geliyor.

Bunun yanı sıra 30 emniyet müdürlüğü eyalet hükümetine çağrıda bulunarak, halka açık alanlarda alkol kullanımının yasaklanmasını talep etti. Ancak Yeşiller-SPD hükümeti alkol yasağına sıcak bakmıyor. Özellikle Yeşiller Partisi alkol yasağına karşı olduklarını açıkladı.

Son olarak SPD Eyalet Grup Meclis Başkanı Claus Schmiedel eyalet meclisinde yaptığı konuşmada, “Bizim dönemimizde alkol yasağının getirilmesi söz konusu olmayacak.” dedi. Kulislerde SPD’nin aslında alkol yasağına sıcak baktığı, ancak gençlik örgütü Jusos’u ikna edemediği konuşuluyor. Diğer yandan SPD’li İçişleri Bakanı Reinhold Gall alkol yasağından yana olduğunu açıklamıştı.

CDU ise halka açık alanlarda alkol kullanımının kısıtlanmasından yana. CDU Eyalet Meclisi Milletvekili Thomas Blenke yaptığı açıklamada Başbakan Kretschmann’ı eleştirdi. Blenke, “Bizzat Başbakan Kretschmann’ın isteği üzerine kurulan komisyon yaklaşık bir yıl boyunca konuyu inceledi. Uzmanlardan oluşan söz konusu komisyon halka açık alanlarda alkol kullanım yasağının en etkili çözüm olacağına karar verdi. İlk başta buna sıcak bakan Başbakan Kretschmann, sonra ne olduysa birden vazgeçti. Bu olay kötü siyasetin göstergesidir.” dedi.

Blenke ayrıca alkol yasağını destekleyen SPD’lilere çağrıda bulunarak, “Eyalet Meclisi’nde CDU ve SPD’nin oyları söz konusu yasayı geçirmek için yeterli. Eğer alkol yasağından yana olduğunu açıklayan SPD’li arkadaşlar bu açıklamalarında samimiyse getirsinler yasayı meclise biz destek vermeye hazırız.” teklifinde bulundu.

FDP Eyalet Meclisi Milletvekili Ulrich Goll ise eyalet hükümetinde Başbakan Kretschmann’ın sözünün geçmediğini belirtti. Goll, “FDP olarak alkol yasağının bir çözüm olacağını düşünmüyoruz. Ancak son olaylar ortaya çıkardı ki, Kretschmann başbakan olarak ön planda olmasına rağmen asıl işleri arka plandakiler yürütüyor.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar