Almanya, işsizlerim istihdamı için ayrılan AB fonunun üçte birini kullanmadı

Rumen ve Bulgarların Avrupa Birliği (AB) içinde serbest dolaşım hakkını elde etmesinden sonra ‘sosyal sisteme fakir göçü’ tartışması dinmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya, işsizlerim istihdamı için ayrılan AB fonunun üçte birini kullanmadı

Rumen ve Bulgarların Avrupa Birliği (AB) içinde serbest dolaşım hakkını elde etmesinden sonra ‘sosyal sisteme fakir göçü’ tartışması dinmiyor. Bazı Alman siyasetçiler Bulgaristan ve Romanya’yı özellikle Roma ve Sintileri desteklemek için AB Komisyonu’nun Sosyal Fonu’ndan (ESF) yeterince faydalanmamakla suçlamıştı. Şimdi ise Almanya’nın kendisi ve birçok AB üyesi ülkesinin bu fondan ayrılan miktarın hepsini kullanmadığı ortaya çıktı.

Frankfurter Allgemeine gazetesinin haberine göre Almanya için iş bulması zor olanların istihdam piyasasına uyum sağlamasına yönelik 2007 ila 2013 yılları arasında 9 milyar Euro’luk bütçe ayrıldı. Ancak bunun sadece 6 milyar Euro’luk kısmı kullanıldı.

Federal Çalışma Bakanlığı’nın ise yedi yıl içinde ESF fonundan ayrılan bütçenin yüzde 63’ünü kullandığını, AB ortalamasında da bu oranın yüzde 55 olduğunu açıkladığı belirtiliyor. Habere göre Bulgaristan bu bütçenin yüzde 53’ünden, Romanya ise sadece yüzde 30’undan yararlanıyor.

Bakanlığın verilerine göre Almanya’nın ESF’den federal düzeyde 3,5 milyar Euro, eyaletler için 5,8 milyar Euro kullanma hakkı var. Ancak Kasım 2013’e kadar 5,9 milyar Euro’luk proje başvurusu yapılmış. Bakanlık sözcüsü açıklamasında federal düzeyde bütçenin yüzde 93’ünden yararlanıldığını açıklıyor.

AB Komisyonu’na göre Almanya, sosyal fondan sonuna kadar kullanarak fakir göçü alan büyük şehirlerdeki sorunları azaltabilirdi. Ancak bu fondan yararlanamamanın karmaşık başvuru prosedüründen kaynaklandığı belirtiliyor. Örneğin işsizlere iş bulmaya yönelik çalışma yapan özel kurumların bu fondan yararlanabilmek için önce tüm masrafları kendilerinin karşılaması isteniyor.

Bakanlık sözcüsü, Federal Hükümet’in 2020’ye kadar yaptığı ESF destekleme programın Roman ve Sinti’lere yönelik istisnai projeler içermediğini söyledi. Sözcüye göre ESF’ten federal düzeyde kullanılması öngörülen bütçenin büyük bir kısmının göçmenlere yönlendirilmesi hedefleniyor. Almanya için önümüzdeki yedi yılda ESF’ten 7,2 milyar Euro ayrılması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar