Almanya Cumuhurbaşkanı'ndan Suriye konusunda özeleştiri

Dört günlük Türkiye turuna Kahramanmaraş ziyareti ile başlayan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Suriyelilerin barındığı çadır kenti ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Almanya Cumuhurbaşkanı'ndan Suriye konusunda özeleştiri

Dört günlük Türkiye turuna Kahramanmaraş ziyareti ile başlayan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Suriyelilerin barındığı çadır kenti ziyaret etti. Burada Suriyeli ailelerle görüşen Gauck, ülkesiyle ilgili Suriye konusunda özeleştiride bulundu.

Türkiye temasları çerçevesinde dün akşam Kahramanmaraş'a gelen Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, bugün yaklaşık 22 bin Suriyelinin barındığı çadır kenti ve NATO bünyesinde Gazi Kışlası'na konuşlandırılan Patriot hava savunma sistemlerinde görevli Alman birliğini ziyaret etti.

Çadır kent’te Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ve Suriyeli çocuklar tarafından çiçeklerle karşılanan konuk Cumhurbaşkanı, daha sonra AFAD yetkililerden çadır kentle ilgili kısa bir brifing aldı. Çadırlarda kalan Suriyeli ailelerle görüşen Gauck, market ve hastane çadırını inceledi. UNICEF merkezini de ziyaret eden Gauck, Suriyeli çocukların kendisi için hazırladığı piyesi izledi.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ülkesiyle ilgili Suriye konusunda özeleştiride bulundu. Suriye ile ilgili ‘Oradaki savaşı sone erdirmek için bir şey yapamıyoruz’ diyen Gauck, Türk hükümeti ve halkının el ele vererek yardımda bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin, Suriye halkına yardım etmesini hayranlıkla karşıladığını belirten Gauck, "Bu konaklama tesisine gelişim dost Türkiye'ye resmi ziyaretimin ilk adımı. Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda göstermiş olduğu büyük çaba ve gayrete hayran kaldım. Türkiye, bu konuda gerçekten büyük bir gayret sarf ediyor. Biraz önce Türkiye'nin çabasından bahsettim, saygıdan bahsettim. Biz zengin bir ülke olarak elimizden gelini yapıp yapmadığımız konusunda kendimizi sorgulamalıyız. Oradaki savaşı sone erdirmek için bir şey yapamıyoruz. Fakat bu insanlara yardım etmek için neler yapabileceğimiz konusunda daha yoğun şekilde düşünmemiz gerekir. Burada uluslararası bir işbirliği gördüm. Genel ve devlet kuruluşları ile halk bu insanlara yardım etmek için elinden geleni yapıyor. Biz insanlık konusunda önemli kazanımları olan bir ülkeyiz." diye konuştu.

Ülkesinin, Türk Kızılayı ile işbirliği içerisinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gauck, şunları kaydetti: "Biz insanlık konusunda önemli kazanımları olan ülkeyiz. Bu nedenle tabi ki Almanya'da mülteciler var. Mülteci olarak ve şahıs olarak da Suriyeliler var. Bundan dolayı da çok mutluyum fakat daha çok şey yapabiliriz diye düşünüyorum. Biz tabi ki Türkiye'deki ve sadece kamplardaki mülteciler için yardım etmiyoruz. Finans yardımımız var. Fakat birçok ülkedeki Suriyeli mülteciler için bu finans yardımını yapıyoruz. Bu nedenle yardımlarımız Türkiye ile sınırlı değil. Fakat şunu söyleyebilirim; Türk Kızılayı ile işbirliğinde 2,5 milyon liralık katkımız oldu. Türk Kızılayı için en kısa süre içerisinde çalışmalarımız olacak."

“TÜRKİYE KOLLARINI AÇTI”

Türk kökenli Almanya'nın Uyum Bakanı Aydan Özoğuz da sığınmacılara yardım konusunda Türkiye’nin elinden gelen gayreti gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin 900 bin sığınmacıya ev sahipli yapmasına karşılık ülkesinde 5 bin Suriyelinin bile bulunmadığını ifade eden Özoğuz, şöyle konuştu: "Türkiye resmen kollarını açtı. 800-900 bin Suriyelinin buraya gelmesi ne demek? Almanya'dan bunu hiç düşünemeyeceğimiz bir rakam. Gerçekten güzel bir organizasyon, ailelerin durumu tabi ki zor. Çocuk demin anlatırken gözlerimiz yaşardı. 'Evime dönmek istiyorum' hisleri gayet normal. Bunun yanında, Türkiye elinden geleni yapıyor. Kahramanmaraş'ta gerçekten çok pozitif bir imajla ayrılıyoruz. Türkiye, 800-900 bin kişiyi alırken biz henüz 5 bin kişiyi dolduramadık. Burada Almanya kendi yardımlarını hızlandırması lazım."

PATRİOT BİRLİĞİNE ZİYARET

Çadır kent ziyaretinin ardından, NATO bünyesinde Gazi Kışlası'na konuşlandırılan Patriot hava savunma sistemlerinde görevli Alman birliğini ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, kışlada 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar tarafından karşılandı. Burada tören mangasını selamlayan Gauck, komutanlık defterini imzaladı. Daha sonra Patriot bataryalarının kurulu bulunduğu alana geçen Gauck, Patriot Harekât Birliği Komutanı Albay Setefon Drexler'den füze bataryalarıyla ilgili bilgi aldı. Alman askerleriyle de bir süre sohbet eden Gauck, birliğin komuta merkezini inceledi.

Almanya Cumhurbaşkanı'nın Kahramanmaraş ziyaretine, eşi Daniela Schadt, Almanya'nın ilk Türk kökenli Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu eşlik etti.

CİHAN

Yorumlar