Alman Cumhurbaşkanı: Türkiye’de hükümetin tehdit altında olduğunu düşünmüyorum

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye’de hükümetin tehdit atlında olduğunu düşünmediğini ifade ederek, "Seçimlerle meşruiyet kazanmış bir hükümet. Bu kadar güçlü bir hükümet, yargıya karşı neden girişimde bulunuyor? Veya...

Google Haberlere Abone ol
Alman Cumhurbaşkanı: Türkiye’de hükümetin tehdit altında olduğunu düşünmüyorum

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye’de hükümetin tehdit atlında olduğunu düşünmediğini ifade ederek, "Seçimlerle meşruiyet kazanmış bir hükümet. Bu kadar güçlü bir hükümet, yargıya karşı neden girişimde bulunuyor? Veya medyaya karşı neden tepki gösteriyor?" sorularını yöneltti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Çankaya Köşkü’nde resmi tödrenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenlei. Mısır’daki idam kararının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Demokrasinin askıya alındığı bir dönemde siyasi mahkemelerin verdiği inanılmaz büyük cezaları kabullenmek mümkün değil. Bugünkü çağda olacak şeyler değil. Mısır’ın geleceğine çok büyük bir kötülük olarak görüyorum bu tip büyük cezaları. Ümit ediyorum ki, siyasi anlayış çerçevesinde bu kararlar uygulanmaz ve mahkûmlar serbest bırakılır." dedi.

Almanya’da idam cezasının olmadığını ifade eden Alman Cumhurbaşkanı Gauck ise "Avrupalılar için anlaşılır bir ceza değil idam cezası. Biz çok endişeliyiz. Geçiş dönemlerinde toplum sadece öç alma değil, aynı zamanda öncekinden üstün bir yargı anlayışı tesis edilmeli. En kısa zamanda Mısır’daki şimdiki yönetimle temasa geçilip, ölçülü yargı için girişimde bulunmalıyız." sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soru üzerine Türkiye’nin son on yıl içerisinde olağanüstü siyasi- hukuk reform yapmış bir ülke olduğunun altını çizerek "Birçok tabuları yok etmiş. Bugün birçok problemleri çözmüş reformist bir çizgeye gelmiş olan bir ülke. Hiçbir ülke kendini mükemmel iddiasında bulunmaması gerekir. Almanya’da da aşırı sağcıların katlettiği insanlar, sonuçta ortaya çıktığında nasıl utanılacak durumların ortaya çıktığını çok ırkçı, İslamofobi ve bu tip uygulamaların da nasıl Avrupa ülkelerinde olduğu bir gerçekse bunların AB’ne yakışır mı diye sorduğunuzda, bunların hiç birinin AB’ye, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne yakışmayan vasıflar olduğunu görürsek, bizde de eğer bazı olumsuzluklar varsa bunları da bu şekilde görmek gerekir. Önemli olan noksanların farkında olmak ve onları düzeltmek için azimli olmaktır." şeklinde konuştu.

"BU KADAR GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET NEDEN YARGI VE MEDYAYA TEPKİ GÖSTERİYOR?"

"Demokrasi herkesin hemfikir olduğu bir yapı olamaz. Toplumda arklı güçler arasında diyalog halidir." diyen Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, dışardan gelen soru ve eleştiriden rahatsızlık duyulmaması gerektiğinin altını ifade ederek ‘‘Bu kadar güçlü bir hükümet, yargıya karşı neden girişimde bulunuyor? Veya medyaya karşı neden tepki gösteriyor? Çünkü sağlam bir güç temeli var. Ve bu soruları birbirimize soruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile hemfikirim; biz dışardan gelen sorulara muhtacız. Yurt dışındaki dostlarımdan beklerdim eleştirel soru yöneltmelerini.’’ sözlerine yer verdi. Gauck, süreçten iyimser olduğunu kaydederek "Sayın Gül gibi güvendiğiniz kişilerle karşılaştığınızda soruları da açık bir şekilde ifade etmek gerekiyor." dedi.

CUMHURBAŞKANI’NDAN HÜKÜMETE TWİTTER DESTEĞİ

Alman gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın Twitter’in kapatılması sürecinde uluslar arası eleştirinin kendisini ilgilendirmediğinin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye’deki reformlar sayesinde birçok tabular yıkıldı derken, Türkiye’de herkes yeter ki fikrinin arkasında şiddet olmasın, her şeyi rahat söyleyebildiğini, konuşabildiğini hükümeti de beni de tenkit edebilir, herkesin bunu yapabildiğini söyledim. Sayın Başbakanın şirketin Türkiye’de ofis açmasını ve vergi muhatabı olarak vergi ödemesini söylüyor. Böyle bir beklenti, böyle bir arzu da yanlış değil." değerlendirmesinde bulundu.

"AYNI SORULARI DA KENDİSİNE SORACAĞIM"

Alman Cumhurbaşkanı Gauck ise Başbakan Erdoğan’la görüşmeden önce bu konuda bir şey söylemek istemediğini kaydederek "Başarılı bir politikacı ile tanışmaktan tabii ki mutlu olacağım. Aynı soruları da kendisine soracağım. Biraz önce söylediklerimi ona da soracağım. Hükümetin tehdit altında olmadığını düşünüyorum. Güçlü bir hükümet. Seçimlerle meşruiyet kazanmış bir hükümet. Rahat olabilir." ifadelerini kullandı.

"SAYIN BAŞBAKAN’IN AÇIKLAMASI GAYET YERİNDE"

Başbakan Erdoğan’ın Ermeni taziyesi mesajı konusundaki bir soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, "Gerek TBMM’de gerekse çeşitli vesilelerle ben o dönemde yaşanan acıları ‘ortak acılar’ olduğunu söylemiştim. Sayın Başbakanın açıklaması da gayet yerinde ve doğru bir açıklama oldu." dedi.

CİHAN

Yorumlar