Alman Bakan Yardımcısı Samson: Son dönemdeki farklı görüşler dostluğu bozamaz

Almanya Hessen Eyaleti Bakan Yardımcısı Mathias Samson, son dönemdeki Türkiye ile ülkesi arasında yaşanan tartışmalara rağmen uzun yıllara dayanan dostluk ilişkisi bulunduğunu söyledi.Almanya Hessen Eyaleti Ekonomi, Eneji, Ulaştırma ve Kırsal...

Google Haberlere Abone ol
Alman Bakan Yardımcısı Samson: Son dönemdeki farklı görüşler dostluğu bozamaz

Almanya Hessen Eyaleti Bakan Yardımcısı Mathias Samson, son dönemdeki Türkiye ile ülkesi arasında yaşanan tartışmalara rağmen uzun yıllara dayanan dostluk ilişkisi bulunduğunu söyledi.

Almanya Hessen Eyaleti Ekonomi, Eneji, Ulaştırma ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Devlet Sekreteri ve Bakan Yardımcısı Mathias Samson ve beraberindeki heyet Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu Heykel valilik binasında ziyaret etti. Sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette Vali Karaloğlu, Türkiye ve Almanya’nın iki dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve iki ülkenin ilişkilerinin her zaman üst düzeyde olduğunu söyledi. Hessen eyaleti ile Bursa valiliği arasında ki iyi ilişkilerin hem bölgelerin, hem de iki bölge arasında ki ilişkilerin gelişmesine katkı sunacağını anlatan Vali Karaloğlu, “2010 yılında Hessen ile Bursa arasında imzalanan işbirliği protokolü ile ilişkilerimizi, ticaret alanında, ekonomik alanda, eğitim alanında gelişerek devam etmektedir. Hessen’le Bursa’yı aynı düzlemde bulunduran da her iki bölgenin kendi ülke ekonomilerinin içinde ki ağırlığından kaynaklanıyor.” dedi.

BURSA’DA 63 ALMAN FİRMA VAR

Hessen’in Almanya’da, Bursa’nın ise Türkiye’de ekonominin lokomotif bölgelerinin olduğunun altını çizen Karaloğlu, “Bu gün Bursa’da Almanya kökenli 63 firma, Almanya Türk ortaklığın da da yaklaşık 150 firma faaliyet gösteriyor.” şeklinde konuştu. Vali Karaloğlu, iki ülke arasında ki öğrenci değişimi, üniversiteler arasında ki ilişkiler ve ticaret odaları arasında ki ilişkilerin yanı sıra bu gün iki bölge arasında imzalanacak protokolün de kalkınmada açısından ilişkileri ve işbirliğini geleceğe taşıyacağını kaydetti. Vali Münir Karaloğlu, ayrıca 20 Haziran’da ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanının da katılımı ile Bosch’ta enjeksiyon fabrikasının açılışını yapacaklarını sözlerine ekledi.

SON DÖNEMDEKİ TARTIŞMALAR İLİŞKİLERİMİZİ BOZAMAZ

Alman Bakan Yardımcısı Mathias Samson da ilk kez geldiği Türkiye ve Bursa’da kendisini evinde hissettiğini belirtti. İki ülke arasında ki ilişkileri daha da ilerleterek geliştirmek istediklerini belirten Mathias Samson, “Bu akşam imzalanacak ortak işbirliği anlaşması ile her iki bölgenin ekonomilerini geliştirmeye çok önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.

Çok güçlü bir heyetle ziyarette bulunduklarını anlatan Samson, iki ülkenin iş adamlarının karşılıklı bölgelerde yatırım yapma imkanlarını ele alacaklarını söyledi. Siyasetçilerin görevinin ekonomik ilişkilerin gelişmesi için en iyi çerçevenin oluşturulup ön koşullarının oluşturulması olduğunun altını çizen Alman Bakan Yardımcısı Mathias Samson, şunları söyledi: “Bu yakınlığımızdan dolayı Türkiye’de ki gelişmeleri, tartışmaları da yakından izliyoruz. Son dönemde iki ülke arasında ki ilişkilerde çeşitli yanlış anlaşmalar veya farklı görüşler ortaya çıkmış olsa bile, çeşitli tepkiler dile getirilmiş olsa bile Türkiye ile Almanya arasında ki çok uzun yıllara dayanan derin dostluğun yinede sarsılmaz olduğunu düşünüyorum. Biz buraya iki bölge arasında ki ekonomik ilişkileri geliştirmek için geldik. Ekonomik ilişkilerin gelişmesi için yatırımların güvenli bir çerçevede yapılabilmesi gerekiyor. Bu da belirli bir siyasi istikrarın ve koşulların olduğu ortamlarda en güvenli bir şekilde sağlanıyor. Buradaki siyasetin görevi de ekonomik ilişkilerin gelimesi, doğru çerçeve koşullarını ortaya koymak ve hatta sadece ekonominin gelişmesi için değil, toplumun refahının gelişmesi için bu çerçevenin konması gerekir. Bu konu ile veya tüm konularla ilgili bizim her türlü görüş alışverişine açık olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

CİHAN

Yorumlar