Alman askerlerinin şikayetleri artıyor

Alman ordusunda görev yapan askerlerin şikayetleri giderek artıyor. Meclisin Alman Ordusu yetkilisi Hellmut Könighaus, 2013 yılında beş binden fazla şikayet geldiğini ve bunun 2012 yılına kıyasla yüzde 17 artış anlamına geldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Alman askerlerinin şikayetleri artıyor

Alman ordusunda görev yapan askerlerin şikayetleri giderek artıyor. Meclisin Alman Ordusu yetkilisi Hellmut Könighaus, 2013 yılında beş binden fazla şikayet geldiğini ve bunun 2012 yılına kıyasla yüzde 17 artış anlamına geldiğini açıkladı. Şikayet sayısının, 1959 yılından beri en yüksek seviyede olduğu kaydedildi.

Könighaus, askerlerin şikayetlerinin sebebinin 2010 yılında orduda hızlıca gerçekleştirilen reformda askerlerin ilgi ve ihtiyaçlarının pek dikkate alınmaması olduğunu ifade etti. Askerlerin en çok şikayetçi oldukları konuların başında görev yeri değişikliği geliyor. Buna göre askerlerin yüzde 50’den fazlası görev alanı ile evi arasında her gün yolculuk yapıyor.

Askerlerin şikayetçi olduğu bir diğer konu ise asker yakınlarına sağlık hizmetleri yardımının hemen yapılmaması. Asker yakınlarının, doktor faturalarını ilk önce kendileri ödemesi gerekiyor, daha sonra bu ücreti devletten alabiliyor. Geçen süre zarfında, asker yakınlarının faiz de ödemesi gerekiyor.

Bunun dışında ordunun şu sıralar askerlerin çocuklarına yeterince kreş ve anaokulu yeri sunamaması da eleştiri konusu. Könighaus, hükümetten askerlerin iş ve aile yaşamını bir arada daha kolay götürebilmesi için daha fazla mali yardım talep etti.

Bu sorunlara Federal Savunma Bakanlığı koltuğuna oturan Ursula von der Leyen’in çözüm bulması gerekiyor. Bakan, ilkolarak Afganistan’daki Alman askerlerini ziyaret etmişti. CİHAN

Yorumlar