Alkolsüz bira hilesine karşı bir adım daha atıldı, sıra kanunda

Alman Bira Fabrikaları Birliği, bira üreticilerine 'alkolsüz' biralarda bulunan alkol oranını belirten etiket konulmasını tavsiye etti. Alkolsüz bira olarak sunulan içeceklerin önünde alkolsüz bira yazısı kalabilecek, fakat hakiki alkol oranı...

Google Haberlere Abone ol
Alkolsüz bira hilesine karşı bir adım daha atıldı, sıra kanunda

Alman Bira Fabrikaları Birliği, bira üreticilerine 'alkolsüz' biralarda bulunan alkol oranını belirten etiket konulmasını tavsiye etti. Alkolsüz bira olarak sunulan içeceklerin önünde alkolsüz bira yazısı kalabilecek, fakat hakiki alkol oranı ürünün üzerinde yazacak.

Bu tavsiye üzerine bazı şirketler alkol oranı yüzde 0,5’ten az ibaresini ekleyecek. Bu adımı olumlu karşılayan Tüketici Merkezi ise yasama organının bu konuda net bir tavır koymamasından yakındı.

Foodwatch örgütü ise meseleye daha eleştirel yaklaşıyor ve yalnızca gerçekten hiç alkolün olmadığı içeceklere ‘alkolsüz’ etiketinin yerleştirilebilmesi gerektiğini vurguluyor. Bira üreticisi Warsteiner'in 2007 yılında yaptığı ankette “Alkolsüz birada alkol var ise bu konuda ne düşünürsünüz?" sorusuna halkın yüzde 80’i “kendimi aldatılmış hissederim” cevabını vermişti. Tüketici Merkezi de halkın yüzde 70’inin alkolsüz birada gerçekten alkolün olmadığını düşündüğünü ortaya çıkarmıştı.

Bu arada ‘alkol’ işaretlemesi birçok ülkede daha hassas ve düzenli biçimde yerine getiriliyor. Bunun örneğini İngiltere’de görmek mümkün. Almanya’da alkolsüz bira olarak satılan bazı biraların aynısının İngiltere’de ‘Beerwithlowalcohol’ (az alkollü bira) ibaresiyle satıldığı biliniyor. Almanya’daki temel sorun olarak bu hususta durumu netleştiren bir kanunun olmaması gösteriliyor. Birçok kişiye göre alkol oranı 0,5’den az ise firmalar bunu kanunen belirtmek zorunda değil, fakat bunu ne yasaklayan, ne de hür kılan herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Foodwatch ve Tüketici Merkezi bu konuda yasama organının da harekete geçmesini bekliyor.

Halk arasında hep şüphe ile yaklaşılan alkolsüz birayı sağlık uzmanı ve pedagog da alkollü içecekleri tüketmeye götüren alıştırma bir yöntemi olarak değerlendiriyor. CİHAN

Yorumlar