Aliya İzzetbegoviç'in gazi komutanı Patkoviç Çanakkale'de

Bosna-Hersek ile Sırp savaşı yıllarında Bosna ordusunda 7. Müslüman Tugayı'nı idare eden, Aliya İzzetbegoviç’in gazi komutanı Tuğgeneral Şerif Patkoviç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Aliya İzzetbegoviç'in gazi komutanı Patkoviç Çanakkale'de

Bosna-Hersek ile Sırp savaşı yıllarında Bosna ordusunda 7. Müslüman Tugayı'nı idare eden, Aliya İzzetbegoviç’in gazi komutanı Tuğgeneral Şerif Patkoviç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa katıldı. ÇOMÜ Tarih Topluluğu ve Çataltepe Kültür ve Dayanışma Derneği’nin davetlisi olarak gelen Tuğgeneral Patkoviç’in konferansına geniş bir katılım oldu. AK Parti milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir ile ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de konferansı dinledi.

ÇOMÜ Tarih Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Solak’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta daha sonra kürsüye gelen Milletvekili Daniş, modern Avrupa’nın hâlâ Bosna-Hersek’te yaşananların hesabını vermediğini, o günlerde Bosna’ya neden silah ambargosu uyguladıklarını cevaplayamadığını belirterek, kendilerine emanet edilen masum insanları hangi akıl ve vicdanla Sırplara teslim ederek katledilmelerine müsaade ettiklerini izah edemediklerini vurguladı.

Türkiye'yi kardeş gibi gördüklerini söyleyen Şerif Patkoviç ise kendilerine sorulan, "Türkiye’de kaç milyon Boşnak var?" sorusuna, "Herhalde 76 milyon." cevabını verdiklerini söyledi. İki ülke arasında daha somut işbirliği adımları atılması gerektiğini belirterek, Çanakkale ile Saraybosna’nın yenilmeyen iki şehir olduğunu, her iki savaşta yaşananları anlatmaya sözlerin yetmeyeceğini, elde edilen zaferlerde inancın en önemli etken olduğunu anlattı.

Dinleyicilerin zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadığı konferans, plaket ve hediye takdimiyle son buldu. CİHAN

Yorumlar