AKÜ: Hibe desteği azaltıldığı için kısıtlamaya gidildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 5 aylık yurt dışı eğitimi için Ulusal Ajans'tan verilen hibe desteği azaldığı için öğrenci sayısında kısıtlamaya gidildiğini açıkladı. AKÜ, basında çıkan bir haber üzerine yaptığı açıklamada...

Google Haberlere Abone ol
AKÜ: Hibe desteği azaltıldığı için kısıtlamaya gidildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 5 aylık yurt dışı eğitimi için Ulusal Ajans'tan verilen hibe desteği azaldığı için öğrenci sayısında kısıtlamaya gidildiğini açıkladı.

AKÜ, basında çıkan bir haber üzerine yaptığı açıklamada öğrencilerin kesin liste belli olmadan kendi inisiyatifleriyle pasaport vize gibi işlemleri yaptırdıklarını vurguladı.

AKÜ’ tarafından yapılan açıklamada Ulusal Ajans tarafından üniversiteye beklenenden oldukça az miktarda 203 bin 700 Euro ayrıldığı bir önceki seneye göre, yüzde 10-15 arasında bir kesinti yapıldığı belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “ Şu anki durum itibariyle üniversitemizde başarı sırasına göre ilk 125 öğrencimiz hibeden yararlanabilecektir. Diğer taraftan geriye kalan 50 öğrencimiz hibesiz öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanabilecektir. Bu öğrenciler yedek listede olup, vazgeçen öğrenciler yerine, diğer taraftan her yıl üniversitemize gönderilen ek hibe gelmesi durumunda da hibeden yararlanabilecektir.

“ÖĞRENCİLERE SÖYLENMİŞTİ”

2014 yılı Şubat ayında ilana çıkıldığının ve başvuruların Erasmus Komisyonu tarafından değerlendirildiği belirtilen açıklamada "Bu kapsamda 111 öğrencinin gerekli şartları (akademik ortalama ve yabancı dil puanları) yerine getirdiğinden hibeden yararlanmak üzere 26 Mart 2014 tarihinde aday olarak seçilmiştir. Ancak bu listenin kesin liste olmadığı, öğrencilere yapılan duyuruda da “Seçilen öğrenciler aday durumundadırlar. Ulusal Ajans’ın hibe dağıtım sonuçlarını ilan etmesinden sonra seçim sonuçları kesinleşecektir” ifadesiyle yer almıştır. Kendilerine yapılan duyuruya rağmen, kesin liste belli olmadan, sonuçlar kesinleşmiş gibi uçak bileti, vize, sigorta, vb. işlemlerini kendi inisiyatifleriyle yaptıklarını iletmişlerdir." ifadelerine yer verildi.

HABERDE YER ALAN İDDİA

Öte yandan haberde yeralan iddiaya göre; Avrupa Birliği Erasmus programıyla 5 ay boyunca Avrupa’da öğrenim görmek için hak kazanan öğrenciler pasaport vize işlemleri için kendileri 2 bin 500 lira harcadı. Ancak, AKÜ 25 Temmuz 2014 günü öğrencilere bir mesaj göndererek üniversite olarak Erasmus öğrenci öğretim hibesi olarak Ulusal Ajanstan 203 bin Euro talep edildiği ancak bu bütçeden önemli kesintiler yapıldığından bu durumda hibe desteği verilemeyeceği bildirildi. M.B isimli öğrencide yazılı ve sözlü sınavları geçerek asil listede kazandığını belirterek şunları söyledi: “ Okul seçtik ve ben Finlandiya’ya yerleştim. Hafta sonları dilimi geliştirmek için kurslara gittim. Bu süre de kabul yazım geldikten sonra pasaport vize işlemlerini hallettim. Bu süreçte benim 2 bin lira masrafım oldu. Ancak, daha sonra hakkımız olan hibe parasını okulumuzun vermeyeceğini öğrendik.”

CİHAN

Yorumlar