AK Parti'ye oy verenler milli irade; dışındakiler başka birşeyin çocukları mı?

33. Abant Platformu toplantısının ikinci gününde 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam ediyor. Toplantının öğleden sonraki bölümünde, 'Sistem Tartışmaları ve Kuvvetler Ayrılığı' başlıklı oturum yapılıyor. Sabancı Üniversitesi'nden...

Google Haberlere Abone ol
AK Parti'ye oy verenler milli irade; dışındakiler başka birşeyin çocukları mı?

33. Abant Platformu toplantısının ikinci gününde 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam ediyor. Toplantının öğleden sonraki bölümünde, 'Sistem Tartışmaları ve Kuvvetler Ayrılığı' başlıklı oturum yapılıyor.

Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, "Milli irade bilerek çarpıtılıyor. Milli irade Kurtuluş Savaşı'nda Meclisin konumunu belirlemek için kullanılmıştır. Milli İrade Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 550 milletvekilidir. AK Parti'ye oy verenler milli irade; onun dışındakiler başka birşeyin çocukları mı? Böyle bir şey olmaz. Bu çok ayrımcı bir yaklaşım." diye konuştu. Cumhurbaşkanının Başbakanın yetkilerini kullanmasıyla ilgili de Kalaycıoğlu, "Cumhurbaşkanı, Başbakanının yetkilerini suistimal edip kullanırsa ortaya kriz çıkar; başka birşey çıkmaz." şeklinde konuştu.

Atılım Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Köker, Balyoz ve Ergenekon davalarında herşeyin Başbakanın Başdanışmanının 'kumpas' demesiyle başladığını ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yargılama yolunu açtığını ifade etti. Köker, yaşanılan durumdan iki seçimde mevcut iktidarın yerlerini sağlamlaştırmayacağı sonuçları almasıyla çıkılabileceğine dikkat çekti.

İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ergun Özbudun ise yargının yapması gerekenin hukuka uygunluğunu denetlemesi olduğunu vurguladı. Bunu aşan yerindelik denetimi olduğunu belirten Özbudun, kanuna uygun bir işlemin 'bu kamu yararına uygun değil' demenin seçilmiş organların görevi olduğunu ifade etti. Sınırı burada çizmek gerektiğini anlatan Özbudun, "Bugünkü iktidarın yaptığı bu organları tahrif etmektir. Yargıya kızıyorsunuz HSYK'yı tahrif ediyorsunuz. Anayasa Mahkemisi'ne kızıyorsunuz yapısını değiştirmeye kalkıyorsunuz. Bunların örneklerini çoğaltmak mümkün. Görevi kötüye kullananlar varsa buna karşı çıkarız ama bu, kurumları kökünden tahrif etmek değildir." şeklinde konuştu.

"Görünür gelecekte ben daha beter olacağını zannetmiyorum." diyen Özbudun, çünkü AK Parti'nin Anayasayı değiştirme gücü olmadığını kaydetti. İleride de bu gücü elde edeceğinin görülmediğini belirten Özbudun, seçimde eşit yarışmanın bazı şartların bulunmadığını ifade etti.

"Anayasa Mahkemesi bir süper temyiz mercii değildir." diyen Özbudun, "Onun yaptığı fonksiyon başkadır, yerel mahkemeler ve Yargıtayın yaptığı başkadır. Anayasa Mahkemesi sadece yargılama sürecinde bazı ihlallerin olduğunu tespit etmiştir. Yeniden yargılama için dosyayı yerel mahkemeye göndermiştir." dedi.

33. Abant Platformu toplantısında, yarın 'Türkiye'nin Yönü' konuşulmaya devam edecek. CİHAN

Yorumlar