AK Parti, Kartal’da seçim sonuçlarına itiraz etti

Kartal’da, AK Parti seçim sonuçlarına itiraz etti. CHP’li ve AK Partili grupların İlçe Seçim Kurulu önünde karşılaşması nedeniyle sık sık arbede yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
AK Parti, Kartal’da seçim sonuçlarına itiraz etti

Kartal’da, AK Parti seçim sonuçlarına itiraz etti. CHP’li ve AK Partili grupların İlçe Seçim Kurulu önünde karşılaşması nedeniyle sık sık arbede yaşandı.

AK Parti, Kartal’da seçim sonuçlarının şaibeli olduğu gerekçesi ile İlçe Seçim Kurulu’na oyların yeniden sayılması yönünde dilekçe verdi. Dilekçe verilirken Grup Başkanvekili Belma Satır, milletvekilleri Erol Kaya ve Metin Külünk de İlçe Seçim Kurulu’na geldi.

CHP’den ise Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, milletvekili Mahmut Tanal ve resmi olmayan sonuçlara göre Kartal Belediye Başkanı seçilen Altınok Öz bulundu. AK Parti'li Belma Satır ve beraberindekiler itiraz dilekçesini vermek üzere Kültür Merkezi'ne girdi. Bu sırada her iki partinin mensupları da salona girmeye başladı. İlçe Seçim Kurulu'nun bulunduğu alana AK Partililer giriş yaparken arbede yaşandı. İçeriye ilgisiz kişilerin de girdiğini ileri süren iki taraf mensupları arasında sık sık arbede yaşandı. Daha sonra salona çevik kuvvet ekipleri çağırıldı. Çevik kuvvet ekipleri ve her iki partinin temsilcilerini grupları dışarı çıkması konusunda ikna etti.

Konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Kartal’da yapılan belediye başkanlığı seçimini Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı olan mevcut belediye başkanı Altınok Öz’ün önemli bir farkla kazandığını belirterek şöyle konuştu: “Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu seçim sonucuna yaptığı itirazlar var, bugün seçim kurulunda bunlar görüşülecek. İtirazlara baktığımızda bunun 298 sayılı seçim kanunu karşısında dayanaksız olduğu görülmektedir. Seçim Kanunu’nun 112. Maddesi gayet açıktır, oy pusulasının konulduğu zarf içerisinde birden fazla seçimle ilgili oy pusulası bulunması halinde o oylar geçersiz sayılır. Örneğin belediye meclis üyeliği seçimiyle, belediye başkanlığı seçimiyle ve büyükşehir belediye başkanlığı ile ilgili üç oy pusulasının konulduğu zarf içerisine muhtar seçimi ile ilgili oy pusulası konulduğu takdirde bu oylar iptal edilir. Yine aynı şekilde muhtar oyunun verildiği zarfın içerisine belediye, büyükşehir belediyesi ve belediye meclis seçimi ile ilgili oy pusulası konulur ise bu oylar da iptal edilir. Kanun gayet açıktır. Böyle olduğu halde böyle bir itirazın yapıldığı anlaşılıyor. Bu tip oylar geçersiz sayılır. Ayrıca seçim kurulu kararlarına elbette itiraz yapılabilir, ancak bu itirazların bir gerekçeye ve bir delile dayanması gerekir. AKP’nin yaptığı itirazların bu gerekçeye ve delile sahip olup olmadığını bilemiyoruz. Bir delil yok ise, sadece biz bu sayıma güvenmiyoruz gerekçesi ile yapılan itirazın ciddiye alınması mümkün değildir. Ortada somut bir delilin olması gerekir.”

CHP milletvekili Mahmut Tanal da mevcut olan seçim tutanakları ve birleştirme tutanakları sonucunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kartal Belediye Başkanlığı’nı kazanmış olduğunu söyledi. Tanal AK Parti’nin daha önceden AKP sandık kurullarına yapması gereken itirazı yapmadığını belirterek şunları söyledi: “Şimdi merci atlayarak, yani sandık kurullarını atlayarak yeniden burada itiraz yapmaya çalışıyorlar. Bu seçim kanununa aykırıdır, yüksek seçim kurulunun kararları var, merci atlayarak itiraz yapılmaması gerekir. Bu anlamda yukarıdan da baskı var. bu baskıyı seçim kurulları inşallah hissetmezler.”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kartal Belediye başkan adayı ve mevcut belediye başkanı Altınok Öz de Kartal’da demokratik bir seçim süreci yaşadıklarını kaydederek şunları söyledi: “Hiçbir yerde sorun olmadı. Seçim sonucunu hazmedemeyenlerin itirazları var. Demokrasi çerçevesinde, kanunlar çerçevesinde karar alınacaktır. 5650 oy farkı var, kanunda da bir zarfta başka sandığın pusulası olmaz diye madde var. Dolayısıyla geçersiz oylar hiç sayılmadı, kime ait olduğu da belli değil. Gördüğüm o dur ki, Kartal Cumhuriyet Halk Partisi’nin olmaya devam edecektir.”
CİHAN

Yorumlar