Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, minik Muharrem'in davasına müdahil oldu

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil oldu.

Google Haberlere Abone ol
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, minik Muharrem'in davasına müdahil oldu

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil oldu. Bakanlığın açılacak kamu davasına müdahil olma talebini Van Cumhuriyet Başsavcılığına ilettiğini söyleyen Taş ailesinin avukatlığını üstlenen Van Barosu Başkanı Murat Timur, Akit gazetesinin 'Çuval Mizanseni' diye verdiği haberi tekzip ederek ilgili kuruma gönderdiklerini söyledi.

Van'ın Gürpınar ilçesine 80 km uzaklıktaki Yalınca köyünün Çeli mezrasında yaşanan dram tüm Türkiye'yi yasa boğmuştu. Olayın basında geniş yer almasından sonra Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor. Olayla ilgili tanık ve şikayetçilerin ifadelerini alarak soruşturmayı sürdüren başsavcılığın, olayda ihmali olduğu iddia edilen yetkililer hakkında soruşturma izni verilmesi için ilgili başvuruları yaptığı bildirildi.

Diğer yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kanalı ile Van Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe gönderen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, söz konusu olay nedeniyle açılacak kamu davasına katılma talebinde bulunacağını bildirerek, soruşturma sonucunun bakanlık hukuk müşavirliğine iletilmesini talep etti. Bakanlık tarafından başsavcılığa gönderilen dilekçede, Muharrem Taş'ın rahatsızlandığından haberdar olan, gerekli yardım ve müdahaleyi zamanında yapmayarak ölüm olayının meydana gelmesine neden olan yetkililer olup olmadığının soruşturulduğunun basında yer alan haberlerden öğrenildiği belirtildi.

Bu gelişmeler üzerine basın açıklamasını Van Adliyesi'ndeki Van Barosu'na ait yerde yapan Van Barosu Başkanı Murat Timur, gelinen aşamada dosyanın önemli bir kısmıyla ilgili savcılık soruşturmasının tamamladığını kaydetti. Taş ailesinin de avukatlığını üstlenen Van Barosu yönetimi, bu aşamadan sonra sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında soruşturma talep edilmesi gerektiğini belirtti. Başsavcılıkla görüştüklerini belirten Timur, "Başsavcılığın olayda ihmali bulunan memurların soruşturulması için gerekli yerlere başvurusunu yaptığını öğrendik. Şikayetçilerin olayı zamanında bildirip bildirmediği, zamanında bildirildiyse hangi makamların bu konuda yetersiz kaldığının tespiti Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından değerlendirilecek. Önemli tanıkların tamamı savcılık tarafından dinlendi." dedi.

Akit gazetesinin 'Çuval mizanseni' diye minik Muharrem'in ölümünü haberleştirdiğini hatırlatan Timur, bununla ilgili haberi tekzip ederek ilgili kuruma gönderdiklerini, yayınlanan haberin kamuoyu vicdanını sızlattığını ifade etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın davaya müdahil olma talebinin de çok önemli bir gelişme olduğunu anımsatan Timur, "Bakanlığın çocuk ölümünden kaynaklı dosyada şikayetçi olmak istemesi çok önemli bir gelişme. Yaşam hakkı ihlal edildi. Zamanında yetiştirilmiş olsa bugün yaşıyor olacaktı. Soruşturmanın ardından kimlerin ihmalinin olduğunu öğreneceğiz. Bir daha böyle olayların yaşanmadığı bir ülke özlemi içindeyiz. Baro olarak davaya müdahil olmamızın amacı, ciddi bir yaşam hakkı ihlalinin söz konusu olması ve avukatlık yasasının bize yüklediği sorumluluktur." ifadelerini kullandı.

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün Çeli mezrasında oturan Taş ailesi, rahatsızlanan 1,5 yaşındaki çocuklarının yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye götüremedikleri için öldüğünü söylemişti. Minik Muharem’in ailesi tarafından çuvala konulan cenazesi ise babasının sırtında taşınarak mezradan köye indirilmişti. CİHAN

Yorumlar